Διοίκηση Τσανάκα: Η προσδοκία διαψεύστηκε πολύ νωρίς…

Η κ. δήμαρχος δεν θα μπορέσει να αφήσει κανένα δικό της «αποτύπωμα» στην πόλη, εάν δεν σπεύσει έστω και τώρα να σχεδιάσει και να διεκδικήσει...


 

Του Λεωνίδα Παππά

 


Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες περίπου 28 μήνες διοίκησης της κ. Τσανάκα στον δήμο Καβάλας και πλέον έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα των δυνατοτήτων, των αδυναμιών και των πεπραγμένων της συγκεκριμένης διοίκησης. Μίας διοίκησης που εκλέχθηκε πανηγυρικά με κυρίαρχο αίτημα την «αλλαγή άνευ όρων». Προφανώς, οι Καβαλιώτες επέλεξαν αλλαγή στην διοίκηση του δήμου και δεν επικύρωσαν κάποια σοβαρή και συγκροτημένη αυτοδιοικητική εναλλακτική λύση ή πρόταση της κ. Τσανάκα.

Όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης –προεξάρχουσας της μείζονος πλειοψηφίας– δώσαμε επαρκή πίστωση χρόνου στην κ. Τσανάκα, προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο της ρόλο και να αντιμετωπίσει τις αρχικές δυσκολίες. Βάλαμε «πλάτη» και στηρίξαμε τη διοίκηση τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της, υπερψηφίζοντας πολλές φορές τις εισηγήσεις της και ασκώντας έναν συμβουλευτικό ρόλο, με ήπια κριτική και πολλές προτάσεις. Πολύ γρήγορα όμως, τόσο η ίδια η κ. δήμαρχος όσο οι συνεργάτες της διέψευσαν κάθε προσδοκία και απογοήτευσαν τους Καβαλιώτες τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και παραγωγής έργου όσο και σε επίπεδο συμπεριφορών και χρηστής διοίκησης.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Η πρώτη συμβολική κίνηση της νέας διοίκησης ήταν η αύξηση (μέχρι και διπλασιασμός) των αντιμισθιών των συνεργατών της κ. δημάρχου, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα και οι μισθοί των συμπολιτών μας μειώνονται ραγδαία. Ακολούθησε η αντικατάσταση πολλών καθαριστριών σχολικών συγκροτημάτων του δήμου Καβάλας με πολιτικές/ρουσφετολογικές επιλογές ή ακόμη και με υποψήφιους/ες τοπικούς συμβούλους της κ. Τσανάκα.

Αλησμόνητη θα μείνει και η πρόσληψη συνεργάτη της κ. Τσανάκα και προέδρου Τοπικού Συμβουλίου, ο οποίος αναγκάστηκε –μετά από τη δημόσια κατακραυγή και τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του– να παραιτηθεί.

Ακολούθως, την κοινή γνώμη συγκλόνισε ο διασυρμός της πόλης με τον «άκομψο» χειρισμό της υπόθεσης του μνημείου των Εβραίων της Καβάλας, τον οποίο χρεώνεται προσωπικά η ίδια η κ. δήμαρχος, αν και μάλλον χειραγωγήθηκε από ακραίες φωνές μέσα στην δημοτική της ομάδα.

Το κυριότερο, όμως, που όλοι βλέπαμε και εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε μέχρι και σήμερα είναι η έλλειψη σχεδιασμού, μελετών και προσπάθειας αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κ. Τσανάκα απλώς συνέχισε –και ορθώς έπραξε– ορισμένα μεγάλα έργα της διοίκησης Σιμιτσή. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η συνέχεια στη Δημόσια Διοίκηση. Όμως, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τόσο η ίδια όσο και οι στενοί της συνεργάτες κατηγορούσαν και λοιδορούσαν προεκλογικά τα συγκεκριμένα έργα, ενώ πολλοί από αυτούς δόμησαν την αυτοδιοικητική τους καριέρα επάνω στην κριτική αυτή. Σήμερα όμως, φωτογραφίζονται χωρίς ντροπή στα εργοτάξια αυτά και παρουσιάζουν την ολοκλήρωσή τους σαν κατόρθωμα δικό τους.

Ας μη λησμονούμε ότι ακόμη και η επιμονή του τ. δημάρχου Κωστή Σιμιτσή να αντιδικήσει με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και να διεκδικήσει την τελικώς επιδικασθείσα χρηματική αποζημίωση για τη γνωστή υπόθεση αποτελούσε σημείο κριτικής από συνεργάτες της κ. δημάρχου, οι οποίοι σπεύδουν σήμερα με περίσσιο θράσος να καρπωθούν το αποτέλεσμα των προσπαθειών των Εριφυλλίδη και Σιμιτσή, οι οποίες καρποφόρησαν και απέφεραν € 1.500.000,00 στα ταμεία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Τα χρόνια, όμως, περνάνε και σύντομα θα έρθει η ώρα που η διοίκηση Τσανάκα δεν θα έχει να υλοποιήσει τίποτε, λόγω έλλειψης σχεδιασμού. Δεν θα μπορεί να αφήσει κανένα δικό της «αποτύπωμα» στην πόλη, εάν δεν σπεύσει έστω και τώρα να σχεδιάσει και να διεκδικήσει.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία διοίκηση με ημερομηνία λήξης, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς σχεδιασμό και εναλλακτική πρόταση.

«Ρουσφέτι», νομή εξουσίας, διανομή αντιμισθιών και σκληρές επιθέσεις σε όσους αντιδρούν ή ασκούν κριτική. Αυτό είναι το δόγμα της διοίκησης Τσανάκα. Αυτές οι πρακτικές της διοίκησης άλλοτε προκαλούν τον γέλωτα τον Καβαλιωτών και άλλοτε δοκιμάζουν την υπομονή και τα νεύρα των συμπολιτών μας.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τον Μάη του 2019.

Ο Λεωνίδας Παππάς είναι δικηγόρος-εργατολόγος και δημοτικός σύμβουλος Καβάλας