Αριστοτέλης και Αλέξανδρος «συνομίλησαν» στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας

Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του του Υποστράτηγου ε.α. και Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Παρίση στην Καβάλα

Το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Μουσείου Καπνού Καβάλας που «γέμισε» ασφυκτικά, παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης το τελευταίο βιβλίο του του Υποστράτηγου ε.α. και Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Παρίση «Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών», σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας και η Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ).

Για το βιβλίο μίλησε ο δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης, ο Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Κώστας Ρέμελης και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, αφού η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Καβάλας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας Γιάννης Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους ομιλητές, τον συγγραφέα αλλά και τον κόσμο, αναφέρθηκε εν συντομία στους σκοπούς της Κίνησης.

 

«Η Διεθνής Ευρωπαϊκή Κίνηση, που ιδρύθηκε το 1948 με τη διακήρυξη της Χάγης, είναι μια πολιτική οργάνωση που διατυπώνει και εκφράζει ένα πολιτικό, κοινωνικό αίτημα, αυτό της μεγαλύτερης εμβάθυνσης της Ένωσης -και που θα φέρει με ουσιαστικό τρόπο τον Ευρωπαίο πολίτη από τα κράτη-μέλη και όχι μόνο, πιο κοντά στην Ευρώπη.

Στη σημερινή εποχή, που κυριαρχεί ο ευρωσκεπτικισμός, η ανεργία, η φτώχεια και η κοινωνική απένταξη, η αποστολή μας γίνεται πιο καθοριστική και αποκτά άλλες διαστάσεις. Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που με μετρήσιμα αποτελέσματα έχει σαν στόχο: οι Ευρωπαίοι πολίτες να εκφράζουν τη βούληση της Ένωσης. Δεν χρειαζόμαστε μια συνεχής διαμάχη μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, αντίθετα έχουμε ανάγκη μια στενή-συγκεκριμένη συνεργασία βασισμένη στις κοινές μας αξίες και στα κοινά μας συμφέροντα.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, η Ευρώπη μοιάζει να έχει ανάγκη ένα νέο Συνέδριο, ένα νέο ξεκίνημα που θα εμπνεύσει τους πολίτες και θα δείξει το δρόμο στις Κυβερνήσεις που παρουσιάζονται εδώ και καιρό διστακτικές, αδύναμες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και στο αίτημα για μία πιο ισχυρή, πιο αποφασιστική Ένωση. Η εξέλιξη της Ένωσης οφείλει να καθορίζεται πλέον όχι μόνο από τις ηγεσίες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες της.

Άλλωστε «η δημοκρατία και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών οφείλει να αποτελεί το όπλο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι την αχίλλειο πτέρνα μίας διαδικασίας που όλοι αναγνωρίζουμε ότι προσέφερε μόνο θετικά στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών». Η Ευρωπαϊκή Κίνηση, η οργάνωση που ξεπήδησε το 1948 από το Συνέδριο της Χάγης με μεγάλες προσωπικοτητες οπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σαρλ ντε Γκολ, κατέχει κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις οργανώσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πανευρωπαϊκή δομή, τόσο ιστορικά, όσο και με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να σχεδιάσουμε και να δομησουμε με αποφασιστικότητα το ευρωπαϊκό σχέδιο του 21ου αιώνα».