Το Παγγαίο τιμά τον «θρύλο» του ακορντεόν Λάζαρο Κουλαξίζη

Μια συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «ΤΟ ΠΡΑΒΙ» και την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Παγγαίου

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «ΤΟ ΠΡΑΒΙ», σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Παγγαίου παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου βιρτουόζου του ακορντεόν και Παγγαιορείτη (με καταγωγή από τους Αντιφιλίππους) Λάζαρου Κουλαξίζη, με το Μουσικό Σχήμα «Το Πράβι», την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Λάζαρος Κουλαξίζης είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο του ακορντεόν με συμμετοχές σε δίσκους αλλά και με προσωπική δισκογραφία, με πολλές συμμετοχές σε εκπομπές και σήριαλ της τηλεόρασης ως μουσικός, αλλά και σε ταινίες. Η βιογραφία του είναι πολύ πλούσια και κυρίως παράλληλη με την πορεία του μουσικού αυτού οργάνου στην ελληνική λαϊκή μουσική.

Ο Λάζαρος Κουλαξίζης είναι γόνος μουσικής οικογένειας της Πόλης, που ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία μόλις 10 χρόνων. Με τ’ αφτιά του γεμάτα από τα πολίτικα μουσικά ακούσματα, κινήθηκε με γνώση και έμπνευση στο χώρο του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού, αναδεικνύοντας το δικό του μοναδικό ύφος, σε μια κορυφαία πορεία πολλών δεκαετιών. Έπαιρνε τεχνικές από διάφορες χώρες και δημιούργησε δική του τεχνική πάνω στο όργανο, κοιτούσε ποιος δακτυλισμός είναι ο καλύτερος για να γίνει το παίξιμό του πιο γρήγορο και πιο καθαρό.

Πήρε στοιχεία από πολλά ξένα κομμάτια, όπως για παράδειγμα από τα γαλλικά κομμάτια που πήρε την τεχνική, το χρώμα, το συναίσθημα και το ρομαντικό στοιχείο. Όλα αυτά τον βοήθησαν να αναδείξει το προσωπικό του ύφος και τη δική του αντίληψη η οποία τον βοήθησε να ξεχωρίσει και να βρεθεί στην κορυφή.