Γιατροί Νοσοκομείου Καβάλας: Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε… γραμματείς!

Αρνούνται να αναλάβουν τη γραμματειακή υποστήριξη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κατά τις νυχτερινές ώρες κάνοντας λόγο για «προσβολή»

Οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας αρνούνται να δουλέψουν τη νύχτα. Η εισαγωγή ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δίχως γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η Διοίκηση του ΓΝΚ υποχρεώνει με οδηγία της τους γιατρούς να εκτελούν χρέη… γραμματέα κατά τη νυχτερινή τους βάρδια. Οι γιατροί αρνούντα, αφού κάτι τέτοιο δεν συμπεριλαμβάνεται στις εργασιακές τους υποχρεώσεις και το χαρακτηρίζουν «εκβιασμό».

Εν τάχει, έτσι έχει η κατάσταση που εδώ και έναν μήνα έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Καβάλας και η οποία «βλέπει» σήμερα το «φως» της δημοσιότητας μέσα από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ) η οποία δημοσιεύεται παρακάτω.

Αναμένεται η απάντηση της Διοίκησης του ΓΝΚ.

Αδιανόητες πρακτικές στο όνομα της εξασφάλισης πόρων

«Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ στην συνεδρίαση της 28-06-2017 ασχολήθηκε με το θέμα που προέκυψε στην νυκτερινή λειτουργία του ΤΕΠ. Το ΤΕΠ μέχρι την 26-05-2017, οπότε και εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία της Διοίκησης του Νοσοκομείου, λειτουργούσε κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια με την παρουσία Γραμματείας στον χώρο του ΤΕΠ. Η νυχτερινή βάρδια  λειτουργούσε χωρίς γραμματειακή υποστήριξη λόγω της άρνησης των Διοικητικών Υπαλλήλων να εργασθούν σε νυχτερινό ωράριο.

Είναι γνωστό ότι  από την πλευρά τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης Διοίκησης έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να διασφαλισθεί η παρουσία γραμματείας κατά την νυκτερινή βάρδια λειτουργίας του ΤΕΠ, οι οποίες  όμως στο σύνολό τους απέβησαν άκαρπες. Στις 26-05-2017 με τον τίτλο «Νέες οδηγίες για Εισαγωγή νέου ασθενή/Δημιουργία περιστατικού ΤΕΠ για ημέρες/ώρες που δεν υπάρχει γραμματεία» αναρτήθηκε κείμενο στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου σύμφωνα με το οποίο το έργο της Γραμματείας όπως γίνεται την πρωινή και απογευματινή βάρδια, θα πρέπει να εκτελείται κατά τη νυχτερινή βάρδια από τους εφημερεύοντες στο ΤΕΠ γιατρούς τις ημέρες και ώρες που δεν υπάρχει Γραμματεία.

Πρόκειται για πράξη αυθαίρετη, απαράδεκτη, προσβλητική για τους γιατρούς, η οποία με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επιχειρείται μέσα από τετελεσμένες διαδικασίες που γίνονται από το τμήμα πληροφορικής (κλείδωμα του προηγούμενου λογισμικού συστήματος, αδυναμία χειρόγραφης λειτουργίας) να υποχρεωθούν οι γιατροί με εκβιαστικό τρόπο να αποδεχθούν την πρακτική αυτή στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για το Νοσοκομείο και της αδυναμίας αντιμετώπισης και διαχείρισης των ασθενών του ΤΕΠ με οποιοδήποτε άλλον τρόπο πέραν του επιβαλλόμενου.

Από την πρώτη στιγμή εκδηλώσαμε την αντίθεσή μας. Είναι αδιανόητο το ίδιο έργο που κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια εκτελείται από Διοικητικούς Υπαλλήλους να εκτελείται κατά τη νυχτερινή βάρδια από τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας πάντα υπήρξαν αρωγοί στην προσπάθεια για την μηχανοργάνωση του Νοσοκομείου. Στηρίξαμε διαχρονικά με κάθε τρόπο την ηλεκτρονική λειτουργία και θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η στάση μας όμως αυτή  δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Κάθε περαιτέρω βήμα θα γίνεται αφού η Διοίκηση του Νοσοκομείου διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δεν θα ανεχθούμε πρακτικές που μεταφέρουν στις πλάτες των γιατρών καθήκοντα που προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις εργασιακές μας υποχρεώσεις.

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ στην συνεδρίαση της 28-06-17 αποφάσισε:

  1. Σε ένδειξη καλής θέλησης να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση που μας έγινε για αναμονή μέχρι την Δευτέρα 03-07-2017 οπότε και θα μας παρουσιασθεί μια νέα πρόταση για τη νυχτερινή λειτουργία του ΤΕΠ.
  2. Να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για τη λειτουργία του ΤΕΠ με την προϋπόθεση αυτή να είναι πρωτίστως λειτουργική και να απαιτεί από τους γιατρούς αποκλειστικά την εκτέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων.
  3. Σε περίπτωση που και η νέα πρόταση της Διοίκησης διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτήν της 26-05-2017, να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα την λήψη αποφάσεων για την κατάργηση της στην πράξη.