Τη Δευτέρα η κηδεία του Μητροπολίτη Προκόπιου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου - Και επίσημα τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου ο Ξάνθης Παντελεήμων

ΗΙερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του μακαριστού -πλέον- Μητροπολίτη Προκοπίου ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 ενώ κολυμπούσε στην Καλλιράχη της Θάσου (διαβάστε το ρεπορτάζ που πρώτο πανελλαδικά μετέδωσε το KAVALA POST εδώ).

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Επίσης, στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ανακοινώνεται και επίσημα ο ορισμός ως τοποτηρητή της Εκκλησίας των Φιλίππων του Ξάνθης Παντελεήμονα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

Eκδημία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου

«Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 78 ετών στη Θάσο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας) εγεννήθη το 1939 στο Βουνό Χίου. Απεφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε επί δωδεκαετία ως ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας και επί τριετία ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.

Την 25η Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου θα ψαλεί την Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 12.00 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων».

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος