Η καριόκα της Ξάνθης τα… κατάφερε! Ο κουραμπιές της Νέας Καρβάλης;

Ζαχαροπλάστες έχουν συνάψει συμφωνίες εξαγωγής του γλυκίσματος σε Ευρώπη και Αμερική μετά από το... ρεκόρ Guiness που το έκανε παγκόσμια γνωστό

Η καριόκα της Ξάνθης μάς δείχνει τον… δρόμο της επιτυχίας: Τον Μάρτιο του 2016, οι ζαχαροπλάστες της γειτονικής μας πόλης είχαν παρασκευάσει μία καριόκα-γίγας που ζύγισε… 383 κιλά, εντάσσοντάς την στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guiness και κάνοντας το δημοφιλές γλύκισμα γνωστό στα πέρατα του κόσμου, με τις παραγγελίες να έχουν πάρει… «φωτιά»!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του reportal.gr, μία αμερικανική εταιρία έχει ζητήσει σύναψη συμφωνίας για εισαγωγή από την Ξάνθη 100 τόνων καριόκας κάθε εβδομάδα! Φυσικά οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την παραγγελία ακόμη και αν εργάζονται όλοι μαζί.

Ωστόσο, επειδή το «αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη», πολλοί εξ αυτών αναζητούν χρηματοδοτήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν συνεταιρικά-συνεργατικά σχήματα (clusters) μαζικής παραγωγής της καριόκας που πλέον έχει ζήτηση στα πέρατα του κόσμου.
Ήδη αρκετοί ζαχαροπλάστες έχουν συνάψει μεμονωμένες συμφωνίες εξαγωγής του γλυκίσματος σε Ευρώπη και Αμερική ενώ, πέρα από τη φήμη που απέκτησε μέσω του ρεκόρ, η καριόκα της Ξάνθης καθίσταται ανταγωνιστική και λόγω της τιμής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η υψηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να βρει κανείς την καριόκα στην Ξάνθη είναι 17 € το κιλό (συσκευασμένη), ενώ σε χώρες της Ευρώπης παρόμοιο γλύκισμα μπορεί να πωλείται έως και… 108 ευρώ το κιλό και μάλιστα «χύμα»!

????????????????????????????????????

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι γείτονές μας τα κατάφεραν να «επιβάλλουν» ενα «δικό τους» προϊόν σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, τη στιγμή που η Καβάλα «ζητάει» την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για τον κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης.