«Καλλιστώ και Ιμπραχήμ» του Όμηρου Μαυρίδη: Μια αληθινή ιστορία αγάπης κόντρα σε μίση εκατοντάδων ετών

Το νέο βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» παρουσιάζουν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 το βιβλίο του Όμηρου Μαυρίδη με τίτλο: «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Καβάλας Έλλη Τσολακίδου και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Όμηρος Μαυρίδης, πανεπιστημιακός καθηγητής, Δρ. Φιλοσοφίας, γεννήθηκε το 1939 στα Κασσιτερά Σαπών (Θράκη) από Πόντιο πατέρα και Θρακιώτισσα μητέρα. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία) Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά και έκλεισε τις σπουδές του με το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ.

Δίδαξε Κοινωνική και Παιδαγωγική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Χάγκεν και Ντόρτμουντ. Διεύθυνε αμέτρητα σεμινάρια στη «Δυναμική της Ομάδας». Στις διακοπές του αποθανάτιζε σε διαφάνειες την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και τον υπόλοιπο χρόνο την πρόβαλε σε Έλληνες και Γερμανούς σ’ όλη την Γερμανία. Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος σε πολλούς Συλλόγους (επιστημονικούς, γερμανο-ελληνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς κτλ).

Επίσης, δίδαξε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς σε Έλληνες και Γερμανούς. Συγχρόνως με όλες αυτές τις δραστηριότητες ξεκίνησε και το συγγραφικό του έργο, με το πρώτο του μυθιστόρημα στην Γερμανική: “Die Steinschlacht bei Sappe” (8000 αντίτυπα). Ακολούθησαν «Τα σταυρωμένα νιάτα» (μεταφράστηκε στα γερμανικά), «Ο πετροπόλεμος στις Σάπες», “Η Ελλάδα μας αργοπεθαίνει», «Της ξενιτιάς η μόρφωση» (επανεκδόσεις: Ερωδιός).

Σήμερα μετά από 42 γεμάτα χρόνια προσφοράς στην Γερμανία, ζει στην Αλεξανδρούπολη και ασχολείται αποκλειστικά με το συγγραφικό του έργο. Έχει εκδώσει από την Εμπειρία εκδοτική «Το αμπέλι μας στον Πόντο» και «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ», επίσης από τον Ερωδιό «Παιχνίδια της παρέας», «Ιωνάς Β΄», “Η ανεψιά μου η Τουρκάλα» και από τις εκδόσεις Μαλλιάρη: «Ασνήφ-Ξεριζωμένη από την Αρμενία στην Ελλάδα» (μεταφράστηκε στα αρμενικά) και «Δακρυσμένο διαμάντι-Το παράθυρο μιας Πομάκας στον Ουρανό».

Τον Φεβρουάριο του 2011 βραβεύθηκε το λογοτεχνικό του έργο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδος.

Το βιβλίο

Tο «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ» εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου στη Γερμανία, οι οποίοι πάλεψαν κόντρα στα μίση, τις έχθρες και τις προκαταλήψεις των δύο λαών μεταξύ τους και βγήκαν νικητές.

Όσα κι αν γραφτούν, όσα κι αν ειπωθούν για τέτοιες ιστορίες, είναι σίγουρο πως καμιά δε θα έχει τη δύναμη της μεγάλης αγάπης της Καλλιστώς και του Ιμπραχήμ.

Μετά το μυθιστόρημα «Το αμπέλι μας στον Πόντο», ο συγγραφέας Όμηρος Μαυρίδης καταπιάνεται με ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η ίδια η ζωή. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπως η σημερινή, θεμελιώδη ερωτήματα για τον έρωτα, την οικογένεια, την πατρίδα, το συνάνθρωπο παραμένουν επίκαιρα και μας φέρνουν εκ νέου αντιμέτωπους με τη θέση μας γι’ αυτά.