Η Δημιουργία στην υπηρεσία της Επικοινωνίας: Υπάρχει μία εταιρία που μπορεί να κάνει τα… panda!

Το Δημιουργικό Γραφείο του Κυριάκου Αντωνιάδη στην Καβάλα ετοιμάζεται να γιορτάσει 20 χρόνια «ζωής» κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: Να κοιτάζει μπροστά!

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στον τομέα της δημιουργικής επικοινωνίας και της γραφιστικής. Από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εισαγωγή στην αγορά πολλαπλών επιλογών λογισμικού μέχρι την εξάπλωση του διαδικτύου και την καθιέρωση νέων on-line μεθόδων Marketing… Ωστόσο, για τον Κυριάκο Αντωνιάδη, όλα πάντα θα ξεκινούν με ένα μολύβι και μια λευκή κόλλα χαρτί

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

«Πάντα σχεδιάζω την αρχική ιδέα με το χέρι. Το μολύβι και το χαρτί παραμένουν για μένα σημείο εκκίνησης για κάθε δουλειά μου. Βέβαια, στη συνέχεια όλα περνούν στον υπολογιστή. Παλιότερα, οι περισσότερες δουλειές είχαν ως τελικό… προορισμό το χαρτί. Έφτιαχνα κάτι, δηλαδή, με σκοπό να τυπωθεί είτε σε κάρτα είτε σε φάκελο, σε φυλλάδιο, σε βιβλίο κτλ. Οπότε, ο κύκλος ξεκινούσε και τελείωνε στο χαρτί. Πλέον, οι περισσότερες δουλειές σχεδιάζονται με σκοπό να παρουσιαστούν ψηφιακά. Ωστόσο, ακόμα –για μένα τουλάχιστον– η αφετηρία παραμένει η ίδια: Το χαρτί»!

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

Συναντήσαμε τον Κυριάκο Αντωνιάδη στο «σπίτι» του, στα γραφεία του Panda Creative (Εθνάρχου Μακαρίου 3, δίπλα στη Δημοτική Αστυνομία), του δημιουργικού γραφείου που ίδρυσε το 1999 μόλις γύρισε από τη Γλασκόβη της Σκοτίας αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του με αντικείμενο Graphic Design and Illustration. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ο Κυριάκος δεν λέει να «ξαποστάσει». Τον βρίσκουμε εν μέσω ανακαίνισης

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

«Ο χώρος είχε γεμίσει υπερβολικά. Είναι τόσες οι δουλειές που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια που σχεδόν μας είχαν… περικυκλώσει! Από αφίσες, flyers και banners μέχρι μπλουζάκια, ετικέτες κρασιών, σακούλες και άλλα είδη συσκευασίας… έχουμε κάνει τα… panda!», μας λέει ο Κυριάκος, σε μια έμμεση, αυθόρμητη εξήγηση του ονόματος της επιχείρησής του…
Από το 1999, το γραφείο Panda Creative έχει προσφέρει υπηρεσίες επικοινωνίας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλά μέρη του… κόσμου! «Το διαδίκτυο μάς έδωσε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να δουλέψουμε και για πελάτες σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και… Ασία! Ειλικρινά, δεν υπάρχει όριο! Αν η δουλειά σου είναι καλή, σε… ταξιδεύει παντού!», σημειώνει ο Κυριάκος.

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

«Η γραφιστική ήταν, είναι και θα είναι μια υπηρεσία απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πελάτης της. Η ουσία της δουλειάς παραμένει η ίδια. Τα Μέσα έχουν αλλάξει και ο τρόπος εφαρμογής της. Τα εργαλεία τώρα είναι περισσότερα. Όπως και οι δυνατότητες. Παράλληλα όμως, μεγαλώνουν και οι ανάγκες. Όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο περισσότερο θα πρέπει να προσπαθήσει κάποιος για να ξεχωρίσει. Και η γραφιστική, η δημιουργική επικοινωνία βοηθούν τους επιχειρηματίες που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν το καλύτερο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας, ο Κυριάκος Αντωνιάδης και το Panda Creative συνεργάζονται πλέον με τις επιχειρήσεις όχι μόνον στο στάδιο της δημιουργίας μιας εταιρικής ταυτότητας αλλά και της εφαρμογής της στην αγορά των Media και όχι μόνο. «Μπορούμε να κατευθύνουμε τον πελάτη σχετικά με το πώς αλλά και το πού να διοχετεύσει αυτό που δημιουργούμε μαζί, έτσι ώστε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ένα ωραίο λογότυπο, μια πρωτότυπη εταιρική ταυτότητα, ένα άρτια σχεδιασμένο φυλλάδιο δεν αρκούν αν δεν… συναντήσουν το κοινό για το οποίο δημιουργήθηκαν».

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

Για να το πετύχει αυτό, το γραφείο Panda Creative συνεργάζεται και με ένα δίκτυο εξωτερικών συνεργατών, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε project που αναλαμβάνει. Ο Κυριάκος μάς εξηγεί: «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εντοπίσει ανθρώπους που είναι δημιουργικοί και στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε. Από φωτογράφους και copyrighters μέχρι δημιουργούς video και media specialists. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα… panda!» (γέλια)!

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης

Πώς βλέπει ο Κυριάκος Αντωνιάδης τα… επόμενα 20 χρόνια του Panda Creative; «Νιώθω λες και ξεκίνησα… χθες! Η δουλειά αλλάζει συνεχώς! Σχεδόν… καθημερινά! Αυτό με κάνει να βρίσκομαι συνέχεια σε εγρήγορση. Διαβάζω πολύ, μελετάω, παρακολουθώ τις διεθνείς τάσεις στην Επικοινωνία και το Marketing και όχι απλά τα τεχνικά άλματα της γραφιστικής. Άλλωστε, είπα και στην αρχή. Για μένα, πάντα τα… panda θα ξεκινούν με ένα μολύβι και μια… λευκή κόλλα χαρτί»!

Φωτό: Γιάννης Γκουζίδης