Στην τελική ευθεία το Λύκειο Νέας Περάμου για το Φεστιβάλ με το οποίο θα κλείσει το πρόγραμμα Saftas Erasmus+

Οι ομάδες των σχολείων θα συμμετέχουν με μία ταινία μικρού μήκους και ένα θεατρικό δρώμενο-Πρόεδρος του Φεστιβάλ θα είναι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς

Είναι αλήθεια ότι για όλους τους μαθητές και καθηγητές του ΓΕΛ Νέας Περάμου, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Saftas, τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά δημιουργικά. Γι’αυτό και ο χρόνος δε βάρυνε πάνω τους: Κυριακάτικες συναντήσεις, εργαστήρια, γυρίσματα, sweded films, θεατρικά δρώμενα, συνεντεύξεις, ταξίδια, φιλοξενία μαθητών… αυτά και άλλα πολλά χώρεσαν μέσα σε δύο σχολικές χρονιές και έπεται και συνέχεια.

Το Saftas Erasmus+ -για όσους δε γνωρίζουν- είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται σε Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Τουρκία και αφορά στις Τέχνες του Θεάτρου και του Κινηματογράφου. Φέτος, 3η και τελευταία χρονιά, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση και συμμετοχή των ομάδων όλων των χωρών σε ένα Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη La Fleche στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2018.

Οι ομάδες των σχολείων θα συμμετέχουν με μία ταινία μικρού μήκους και ένα θεατρικό δρώμενο. Τόσο το κινηματογραφικό σενάριο όσο και το θεατρικό κείμενο θα είναι πρωτότυπες δημιουργίες των ομάδων πάνω σε θέματα που έχουν αυτές συναποφασίσει. Τέλος, οι συντονιστές του προγράμματος επιθυμούν ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ να είναι διαγωνιστικός και οι νικήτριες ομάδες να βραβευθούν με έπαθλα μη χρηματικά.

Στο πλαίσιο λοιπόν του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην πόλη La Fleche στη Γαλλία πριν από λίγες μέρες  μια συνάντηση καθηγητών. Από το σχολείο συμμετείχαν η Αράπογλου Κατερίνα, ο Πηγαδάς Βασίλης και η Γιαγμουρίδου Ευδοκία. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν πρώτα-πρώτα να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στη διάχυση των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, επικαιροποιήθηκε η ιστοσελίδα του προγράμματος, η οποία έχει δημιουργηθεί με την επιμέλεια του κ. Πηγαδά και συγκεντρώνει τις δράσεις όλων των χωρών.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο έγινε το ταξίδι ήταν η διοργάνωση του τελικού Φεστιβάλ στη Γαλλία. Οι καθηγητές επισκέφθηκαν όλους τους χώρους στους οποίους θα υλοποιηθεί το Φεστιβάλ και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας με όσους θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στη διοργάνωση: Την αντιδήμαρχο της πόλης που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του πολιτιστικού τομέα του δήμου, τεχνικούς και φροντιστές που θα εργαστούν για το Φεστιβάλ και πολλούς άλλους. Τέλος, εργάστηκαν από κοινού πάνω στα σενάρια των ταινιών μικρού μήκους με τα οποία η κάθε χώρα θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ με σκοπό τη βελτίωσή τους και επιμορφώθηκαν πάνω σε εργαλεία και προγράμματα που θα τους χρησιμεύσουν για την ολοκλήρωση της ταινίας τους.

Αυτό όμως που δίνει σε όλους πολύ μεγάλη χαρά είναι ότι πρόεδρος του Φεστιβάλ οριστικά θα είναι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Η πρώτη επαφή με τον κ. Γαβρά έγινε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Premiers Plans. Ο κ. Γαβράς ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που η ελληνική ομάδα προώθησε εκ μέρους των Γάλλων εταίρων της να είναι αυτός πρόεδρος του τελικού Φεστιβάλ Saftas.

Τελική ευθεία, λοιπόν, για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν όλη η ομάδα του ΓΕΛ Νέας Περάμου δεσμεύεται να προσπαθήσει και να εργαστεί δημιουργικά με σκοπό να ανταποκριθεί και -γιατί όχι- να διακριθεί στο τελικό Φεστιβάλ του προγράμματος Saftas Erasmus+.