Νέα Πέραμος: Μια σπάνια θαλάσσια χελώνα σώθηκε από βέβαιο θάνατο και αναζητά… νονούς να τη «βαφτίσουν»!

Η νεαρή Πρασινοχελώνα, ένα είδος πιο σπάνιο και από την Caretta Caretta, πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά, ο οποίος ειδοποίησε ο ίδιος τα μέλη του ΙΝΑΛΕ στην Καβάλα τα οποία της έσωσαν τη ζωή-Η χελώνα θα απελευθερωθεί εκεί που βρέθηκε, αφού πρώτα γίνει καλά και αποκτήσει... όνομα

Μια θαλάσσια χελώνα πιάστηκε σε δίχτυα ψαράδων στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Πρόκειται για μια νεαρή Πρασινοχελώνα (Chelonia mydas) είδος σπανιότερο, στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, από τη γνωστή σε όλους Caretta Caretta. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα, μην έχοντας τις αισθήσεις της, το πρωί της Πέμπτης 12 Απριλίου 2018.

Όπως αναφέρουν μέλη του ΙΝΑΛΕ στην Καβάλα, από τις ενδείξεις φαίνεται ότι είχε εγκλωβιστεί αρκετή ώρα πριν την ανάσυρση των διχτυών και κόντευε να πνιγεί. Ο ψαράς ο οποίος είναι συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ, ειδοποίησε τηλεφωνικά και μια ομάδα του ΙΝΑΛΕ έσπευσε να την παραλάβει μόλις έφτασε το καΐκι στο λιμάνι, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις όρια του οποίου ανήκει πλέον και ο Κόλπος Ελευθερών.

Στις εγκαταστάσεις του ΙΝΑΛΕ άρχισε ένας αγώνας δρόμου με μαλάξεις και άλλες κινήσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό, για να αφαιρεθεί νερό από τους πνεύμονες. Ενώ στην αρχή δεν έδινε σημεία ζωής, μετά από πολύ ώρα οι πρώτες ενδείξεις ανάνηψης άρχισαν να φαίνονται και τελικά μέχρι το μεσημέρι η χελώνα άρχισε να αναπνέει ελαφρά.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν είχε απομακρυνθεί ακόμα και μόνο το πρωί της Παρασκευής 13 Απριλίου 2018 η αναπνοή της βελτιώθηκε και άρχισαν οι πρώτες κινήσεις του κεφαλιού και των ποδιών της. Η χελώνα θα παραμείνει εκτός νερού μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και τις δυνάμεις της και θα μεταφερθεί σε ειδική δεξαμενή τις επόμενες μέρες, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας της και όταν κριθεί ότι είναι σε καλή κατάσταση θα απελευθερωθεί στην περιοχή στην οποία βρέθηκε.

Για όσο καιρό θα αναρρώνει, οι υπεύθυνοι ζητούν από τους… επίδοξους νονούς να δώσουν ένα όνομα στη χελώνα, ενώ οι… αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει.