Συμπαράταξη Πολιτών: Τώρα θυμήθηκε η διοίκηση Τσανάκα ότι υπάρχουν και επαγγελματίες…

Σκληρή κριτική της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στη Δημοτική Αρχή για το θέμα των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων-Οι προτάσεις της παράταξης

Με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τις μειώσεις στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών σχολιάζει δηκτικά με ανακοίνωσή της ότι «έπρεπε να φτάσουμε σε προεκλογική χρονιά για να θυμηθεί η σημερινή διοίκηση ότι υπάρχουν και επαγγελματίες σ’ αυτήν την πόλη…», καταθέτοντας, παράλληλα, τη δική της πρόταση για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών

Η συνύπαρξη δημοτών, επαγγελματιών και επισκεπτών στο δημόσιο χώρο απαιτεί αλληλοσεβασμό και σχέδιο. Απαιτεί στόχευση από τη μεριά του δήμου, σεβασμό από τη μεριά των εμπλεκόμενων και αίσθημα ευθύνης απ’ όλους τους δημότες.

Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως ζητούμενο την ορθή προσέγγιση του θέματος των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων. Έπρεπε να φτάσουμε σε προεκλογική χρονιά για να ασχοληθεί με το ζήτημα η σημερινή διοίκηση και να θυμηθεί ότι υπάρχουν και επαγγελματίες σ’ αυτή την πόλη.

Η δική μας πρόταση στηρίζεται στην αρχή της ίσης αντιμετώπισης και της προσπάθειας μείωσης των ανισοτήτων. Έτσι, προτείναμε η τιμή ανά τ.μ. να είναι η ίδια, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, λύση την οποία εφαρμόζει εδώ και χρόνια ο Ο.Λ.Κ.. Το σημερινό καθεστώς ορίζει διαφορετικές τιμές για χώρους κάτω των 10 τ.μ., οι οποίοι και είναι ελάχιστοι.

Εξάλλου, θεωρούμε ότι ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να συμφωνήσει με τον Ο.Λ.Κ. για την θέσπιση ίδιων τιμών στα τέλη χρήσης ώστε να μην παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις τιμών σε αποστάσεις λίγων μέτρων.

Προτείναμε επίσης την περαιτέρω έκπτωση των συνεπών επαγγελματιών και εκείνων που δεν θα καταλαμβάνουν, παρανόμως, παραπάνω τετραγωνικά απ’ όσα τους αναλογούν.

Θεωρούμε πως οι παραπάνω προτάσεις καλύπτουν πλήρως και τις τρεις περιπτώσεις χρήσης του δημόσιου χώρου, δηλαδή για τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα και εμπορεύματα.

Όμως, όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν με σύνεση, σεβασμό στον πολίτη, με κριτήριο την προσβασιμότητα όλων στο δημόσιο χώρο, τη λελογισμένη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, μέσα σε ένα πλαίσιο κουλτούρας συνεννόησης, με γνώμονα την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ταυτόχρονη ανάπτυξη και στήριξη της τοπικής αγοράς.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών και παρά τις διαφωνίες μας, δεν μπορούσαμε παρά να ψηφίσουμε θετικά στην εισήγηση που αφορά στις μειώσεις των τιμών χρήσης, επιμένοντας παρ’ όλα αυτά στην πρόταση μας, η οποία θεωρούμε ότι και εφαρμόσιμη και δίκαιη και σέβεται τον δημόσιο χώρο.