Εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας για τους έφηβους και τον εθισμό τους στο διαδίκτυο

Μια διδακτική και επίκαιρη εκδήλωση για όλες τις γενιές με ομιλητές τον Γιώργο Φιλιππίδη και τον Γκάρο Εσαγιάν

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας διοργάνωσε εκδήλωση-ομιλία με θέμα: «Η εφηβεία στη σύγχρονη εποχή-Έφηβοι και εθισμός στο διαδίκτυο» το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

Ομιλητές ήταν ο  Δρ. Γιώργος Φιλιππίδης, Κοινωνικός Λειτουργός-Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με θέμα :«Έφηβοι και Διαδίκτυο. Από τη φυσιολογική χρήση στην κατάχρηση και τον εθισμό» και ο Δρ. Γκάρο Εσαγιάν, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, με θέμα: «Η εφηβεία στη σύγχρονη εποχή: τι  οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς». Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και η προσέλευση γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και φίλων του ΛΕΚ αρκετά μεγάλη.

Ο Δρ. Γιώργος Φιλιππίδης μίλησε για τα φαινόμενα της εξάρτησης από το διαδίκτυο και της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας εφήβων. Συγκεκριμένα ανέλυσε τα αίτια της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, τη συμπτωματολογία που απαιτείται ώστε ένας έφηβος να διαγνωστεί ως εξαρτημένος από το διαδίκτυο, τις παραβατικές συμπεριφορές που αναπτύσσουν συνήθως οι έφηβοι στο διαδίκτυο, καθώς και τα ποσοστά της διαδικτυακής εξάρτησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επίσης, ανέπτυξε τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της διαδικτυακής εξάρτησης και της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας με βάση τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεωρία. Tέλος, παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα από μελέτη που πραγματοποίησε ο ίδιος σε εφήβους, για την εξάρτηση από το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική παραβατικότητα, κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής.

Στη συνέχεια ο Δρ. Γκάρο Εσαγιάν μίλησε για τα χαρακτηριστικά της εφηβείας, τη θέση του εφήβου στην κοινωνία, τη δημιουργία ταυτότητας κατά την εφηβεία, καθώς και τις υπαρξιακές αναζητήσεις των εφήβων. Ειδική αναφορά κατά την ομιλία του έκανε στους διαφόρους τύπους γονεϊκών σχέσεων και στο πώς η εφηβεία των παιδιών συμπίπτει με την κρίση της μέσης ηλικίας των γονέων.

Τέλος, ο κος Εσαγιάν αναφέρθηκε στη σεξουαλική αφύπνιση κατά τη διάρκεια της εφηβείας και πώς οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την σεξουαλική ωρίμανση των παιδιών τους και επισήμανε ότι η σεξουαλικότητα των εφήβων είναι μία διαγενεολογική υπόθεση τριών γενεών: παππούς-γιαγιά, πατέρας-μητέρα, παιδιά.