Δήμητρα Τσανάκα: Καμία κοινωνία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πολιτισμένη εάν δεν εξασφαλίζει στα ΑΜΕΑ μία αξιοπρεπή καθημερινότητα

Μήνυμα της δημάρχου Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η δήμαρχος Καβάλας απεύθυνε μήνυμα στο οποίο επισημαίνει ότι είναι ορόσημα για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Δήμητρα Τσανάκα επισημαίνει ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πολιτισμένη εάν δεν εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία μία καθημερινότητα βασισμένη στην αξιοπρέπεια και το σεβασμό.

Ακολουθεί το μήνυμα της δημάρχου Καβάλας

«Πολιτισμός είναι πάνω από όλα η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας»

«Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή, μία ημέρα ορόσημο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Γιατί πολιτισμένη κοινωνία δεν είναι μόνο η τέχνη, η οικονομική πρόοδος, ή τα επιστημονικά επιτεύγματα. Πολιτισμός είναι πάνω από όλα η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας ή αναπηρίας, η ίση πρόσβαση στην κοινωνικο-οικονομική ζωή.

Καμία κοινωνία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πολιτισμένη εάν δεν εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία μία καθημερινότητα βασισμένη στην αξιοπρέπεια και το σεβασμό, εάν οι θεσμοί της δεν αποτελούν εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων τους και ασπίδα προστασίας ενάντια στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Και καμία κοινωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω, αν ο καθένας από εμάς δεν γίνει αγγελιοφόρος του μηνύματος ότι η ανθρώπινη υπόσταση  δεν διαχωρίζει, δεν ξεχωρίζει, δεν κατατάσσει».