Καβάλα: Μια εικόνα που λίγοι θυμούνται κι ελάχιστοι ξέρουν

Ο λόγος για το μαυσωλείο το οποίο βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο οποίο εικάζεται ότι είχε θαφτεί η μητέρα του Μοχάμεντ Άλι

Κάποτε η νυν πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας είχε άλλη εικόνα, η οποία φθείρεται στη μνήμη όσων την γνώρισαν. Μόνο κάποιες παλιές φωτογραφίες ανασύρουν στο φως αυτές τις εικόνες και μαζί τους και σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της πόλης.

Μια τέτοια φωτογραφία είναι κι αυτή η οποία αναρτήθηκε από τη Δήμητρα Βαλέτα στο γκρουπάκι στο facebook Παλιές Φωτογραφίες της Καβάλας-Kavala’s Old Photos και απεικονίζει το μαυσωλείο το οποίο βρισκόταν στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας της πόλης και στο οποίο εικάζεται ότι είχε θαφτεί η μητέρα του Μοχάμεντ Άλι.

Το μνημείο είχε οικοδομηθεί τον 19ο αιώνα και παρέμενε εκεί ως το 1967, όταν ο τότε δήμαρχος Καβάλας, Ευάγγελος Ευαγγελίου προχώρησε στην κατεδάφισή του μέσα σε μια νύχτα, μετά από εντολή της Χούντας. Μόνο ένα μικρό τμήμα του μαυσωλείου -κάποιες μαρμάρινες πλάκες από τη βάση του- φυλάσσεται στον χώρο του ξενοδοχείου Ιμαρέτ.

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια «έπεσε» στο τραπέζι η ιδέα της αναστήλωσης του μνημείου από τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.