Microsoft Office Specialist: Ο λόγος στους πρωταθλητές της Καβάλας…

Οι πρωτιές της Καβάλας σε πανελλαδικό επίπεδο, τα ρεκόρ των μαθητών της πόλης οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Microsoft και οι επόμενοι στόχοι-Το μήνυμα των μαθητών οι οποίοι διακρίθηκαν προς τους συμμαθητές τους

Η διεύθυνση και το προσωπικό του εκπαιδευτικού κέντρου Expert IN Καβάλας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» για την παρουσίαση των μεγάλων νικητών του φετινού πανελλήνιου διαγωνισμού της Microsoft Office Specialist.

Οι 5 πνευματικοί πρωταθλητές της τεχνολογίας και του διαδικτύου μίλησαν για τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν για να κατακτήσουν την κορυφή και για τον αγώνα τον οποίο κάνουν για να τις συνεχίσουν, στον δρόμο για τη Νέα Υόρκη.

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Έφη Κουντουρά-17 ετών, Χάλκινη Πρωταθλήτρια Excel
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ, γιατί 64 μαθητές από όλο τον Νομό ενεργοποιηθήκαμε φέτος, επειδή εσείς οι ίδιοι προβάλατε έντονα πέρσι την επιτυχία της Έφης Ζιώτα και εμείς ακολουθήσαμε το μονοπάτι αυτού του πρωταθλήματος. Είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός που διοργανώνει η Microsoft με τρία πρωταθλήματα, το Excel, το Word και το PowerPoint. Την ευθύνη του διαγωνισμού για την Ελλάδα έχει η εταιρεία ACTA με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός αποτελείται από τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση είναι οι προκριματικοί αγώνες για την κάθε χώρα, όπου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές από όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη φάση είναι ο Πανελλήνιος Τελικός, όπου εκεί μπορούν να συμμετάσχουν οι 100 καλύτεροι μαθητές από όλη την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στον φετινό Πανελλήνιο τελικό προκρίθηκαν οι 33 καλύτερες βαθμολογίες στο Word, οι 33 καλύτερες βαθμολογίες στο Excel και οι 34 καλύτερες βαθμολογίες στο PowerPoint. H τρίτη και τελευταία φάση είναι ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός, όπου μετέχουν οι πρώτοι της κάθε χώρας. Φέτος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα γίνει στη Νέα Υόρκη, όπου για 2η συνεχόμενη φορά θα εκπροσωπήσει την χώρα μας ένας Καβαλιώτης, ο Χρήστος ο Κιοφτετζής.

Χριστίνα Τοραμανίδου-15 ετών, Χάλκινη Πρωταθλήτρια PowerPoint
Συμμετείχα φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του PowerPoint  όπου απέσπασα την 3η θέση Πανελλαδικά. Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στο πολλά ρεκόρ που έσπασαν στον φετινό διαγωνισμό. Το πρώτο που μας χαροποίησε αρκετά ήταν ότι η αποστολή της Καβάλας απέσπασε το 1ο βραβείο συμμετοχών στον Πανελλήνιο Τελικό. Το συγκεκριμένο βραβείο το παίρνει η πόλη μας πρώτη φορά. Ο αριθμός όμως των 41 μαθητών από μια περιοχή αποτέλεσε και ένα νέο μεγάλο ρεκόρ για την ιστορία του διαγωνισμού. Το 75% της φετινής αποστολής της Καβάλας απαρτιζόταν από κορίτσια και σε συνδυασμό και με τον αριθμό των κοριτσιών από την υπόλοιπη Ελλάδα, είχαμε φέτος τη χαρά να συμμετάσχουμε στον πρώτο τελικό, όπου τα κορίτσια υπερτερούσαν. Θα ήθελα να κλείσω με τα μετάλλια αυτού του διαγωνισμού, όπου η Καβάλα κατέκτησε 5 από τα 9 μετάλλια του διαγωνισμού, αριθμός ρεκόρ για τον διαγωνισμό. Ήταν λογικό μια τόσο μεγάλη αποστολή να κατακτήσει μετάλλια, αλλά τα 5 μετάλλια ήταν περισσότερα από αυτά που μας αντιστοιχούσαν Πανελλαδικά.

Γιάννης Χρόνης-16 ετών, Χάλκινος Πρωταθλητής Word
Συμμετείχα φέτος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Word, όπου απέσπασα την 3η θέση Πανελλαδικά. Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ αποκλειστικά στο πρωτάθλημα του Word, όπου ο ανταγωνισμός φέτος ήταν πολύ μεγάλος. Ο πήχης πρόκρισης καθορίστηκε στα 982 στα 1.000, μια βαθμολογία πολύ υψηλή για όσους ξέρουν το επίπεδο αυτής της εξέτασης. Έχω την ανάγκη να πω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτόν τον διαγωνισμό, τόσο σε αυτά που προκρίθηκαν στον τελικό στην Αθήνα όσο και σε αυτά που δεν τα κατάφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω στους μαθητές από την Καβάλα που απέσπασαν διάκριση, όπως στην Γεωργία Μαρουσιάδου, 4η στην Ελλάδα στο Word, τον Βασίλη Σκορδά, 5ο στην Ελλάδα στο Word και την Μάγδα Μανιού, 10η στην Ελλάδα στο Word. Δεν ξέρω ειλικρινά αν μπορούμε να πάμε καλύτερα του χρόνου, δεν είναι εύκολο να έχει μια πόλη 3 από τις 5 πρώτες θέσεις σε ένα πρωτάθλημα, αλλά επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η ομάδα του Word θα προσπαθήσει να φέρει του χρόνου το Χρυσό, το μόνο Χρυσό που λείπει από την Καβάλα.

Νεφέλη Μελίδου-16 ετών, Αργυρή Πρωταθλήτρια PowerPoint
Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτήν τη θέση και για τη βαθμολογία μου που ήταν η μεγαλύτερη στην Βόρεια Ελλάδα. Θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ στο δικό μου πρωτάθλημα, στο πρωτάθλημα του PowerPoint, όπου ο ανταγωνισμός φέτος ήταν πολύ υψηλός. Θέλαμε πολλοί από εμάς να ξαναφέρουμε την πρωτιά σε αυτήν την εφαρμογή και αυτό φάνηκε από την τελική κατάταξη. Μπορεί φέτος να μην πήραμε το Χρυσό, πήραμε όμως το Αργυρό, το Χάλκινο, την 4η θέση, την 5η θέση, την 7η την 9η και τη 10η. Το 70% των πρώτων θέσεων ήταν από την Καβάλα, 7 μαθητές που πρώτη φορά πήραμε μέρος στον τελικό και είχαμε απέναντί μας μαθητές με εμπειρία. Τα φετινά αποτελέσματα είναι οι βάσεις για να θέσουμε νέους στόχους και ο στόχος για το επόμενο πρωτάθλημα δε θα μπορούσε παρά να είναι το να φέρουμε και τα 3 μετάλλια του PowerPoint στην Καβάλα. Θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στην Ιωάννα Εμμανουηλίδου για την 4η θέση Πανελλαδικά, τον Παυλίδη Λευτέρη για την 5η θέση, την Παναγιώτα  Χρόνη για την 7η θέση, τη Μαρία Μωυσίδου για την 9η θέση και τον Στάθη Κεκρόπουλο για τη 10η θέση.

Χρήστος Κιοφτετζής-14 ετών, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Excel
Ακούω από τον Γιάννη και τη Νεφέλη νέους στόχους για τους χρόνου, αλλά πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα θα ήταν νέα άτομα από την Καβάλα να μπούνε σε αυτό το πρωτάθλημα και να ενισχύσουν τη φετινή ομάδα. Θα ήθελα λοιπόν να κάνω ένα κάλεσμα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων που είναι χρήστες του Office, να κάνουν ένα βήμα παρά πέρα, να το τολμήσουν, να ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που θα τους στηρίξουν να πετύχουν τον στόχο τους. Αν αυτή τη στιγμή αυτό ακούγεται ανέφικτο στα αυτιά σας, το να είστε εσείς οι Πανελλήνιοι πρωταθλητές του 2020, το καταλαβαίνω, γιατί τόσο εγώ όσο και η Έφη, πριν γίνουμε Πανελλήνιοι Πρωταθλητές, τα ίδια σκεφτόμασταν. Στο Excel φέτος η ομάδα πήγε πολύ καλά. Εκτός από το Χρυσό και το Χάλκινο της Έφης, πήραμε και την 4η θέση με τον Ανδρέα Ναλμπάντη, την 5η θέση κατέλαβε η Ζένια Ρούμπαν, την 7η θέση η Γωγώ Μπουμπούνα, την 8η θέση η Αλκμήνη Γκαϊταντζή και τη 10η ο Αλέξανδρος Νόρικοβ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν, συγχαρητήρια και στα παιδιά που δε διακρίθηκαν φέτος, τους εύχομαι τα καλύτερα του χρόνου. Σε λίγους μήνες φεύγουμε για Νέα Υόρκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου εκεί ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός. Θα δουλέψουμε σκληρά το επόμενο διάστημα για να πετύχουμε κάτι καλό για την Ελλάδα.