Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας: 2ος στη φετινή Α’ Εθνική,  19 συνεχόμενα χρόνια στις 3 πρώτες θέσεις

Στην ισοβαθμία έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή ο ΣΟΚ, που με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε, πέτυχε κάτι που κανένας άλλος σύλλογος δεν κατάφερε στην Ελλάδα

Μπορεί να μην κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή, ωστόσο με την 2η θέση στο 47ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής του 2019, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου στην Πάτρα, ωστόσο ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας πέτυχε κάτι μοναδικό στα χρονικά του αθλήματος στην Ελλάδα. Για 19 ολόκληρα χρόνια παρέμεινε στις 3 πρώτες θέσεις της Α’ Εθνικής δείχνοντας μια απίστευτη σταθερότητα που όμοιά της δεν έχει καμιά ομάδα στη χώρα! Ο συνδυασμός του πρωταθλητισμού και η συνεχής ανάδειξη νεαρών πρωταθλητών την καθιστά την ιστορικότερη ομάδα της χώρας, γεγονός που κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει!

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 34 ομάδες και στην 1η θέση με 12 βαθμούς σε 7 αγώνες (6 νίκες, 1 ήττα) ισοβάθμησαν 3 ομάδες. Μετά την άρση της ισοβαθμίας πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας, την 2η θέση κατέλαβε ο ΣΟ Καβάλας και την 3η θέση η ΕΣ Θεσσαλονίκης.

Εκτός από την συλλογική επιτυχία, το σκάκι της Καβάλας ξεχώρισε και σε ατομικό επίπεδο με την Σταυρούλα Τσολακίδου με 6/7 (6η σκακιέρα) και την Ευγενία Τσιβελεκίδου με 6,5/7 (7η σκακιέρα) να βραβεύονται για την καλύτερη ατομική απόδοση στην σκακιέρα τους.

17ος ο ΟΦΣΚ  – 32ο το Πνεύμαθλον

Όσον αφορά τον Όμιλο Φίλων Σκακιού Καβάλας (ΟΦΣΚ) αποδείχτηκε ομάδα από ατσάλι, καταφέρνοντας κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες  να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Επρόκειτο για μια ομάδα που αποτελούνταν εξ’ ολοκλήρου από παιδιά που προέρχονταν από τα σπλάχνα του συλλόγου με την προσθήκη μόνο 2 ξένων. Έχοντας να αντιμετωπίσει τις δύσκολες κληρώσεις, εξ’ αιτίας του λανθασμένου κατά γενική ομολογία υπολογισμού της αρχικής κατάταξης , την ασθένεια του GM Vojtech Plat στον 4ο και 5ο γύρο, την αναγκαστική απουσία της Αλεξίας Μόσχου στο 5ο γύρο η ομάδα αρνήθηκε να τα παρατήσει.

Αφού πρώτα έφθασε μια ανάσα από την έκπληξη χάνοντας οριακά 6-4 από την ΕΣ Θεσσαλονίκης, που τερμάτισε στις πρώτες θέσεις, στον τελευταίο γύρο βρέθηκε αντιμέτωπος με την πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη του ελληνικού σκακιού ομάδα του Περιστερίου. Η προσπάθεια των παιδιών ήταν συγκινητική επικράτησαν με 5,5-4,5 και με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες κατέλαβαν την 17η θέση και παραμονή της ομάδας στην Α’ Εθνική την προσεχή χρονιά.

Τέλος το Πνεύμαθλον στην παρθενική του εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατέλαβε την 32η θέση. Παίζοντας μόνο με Καβαλιώτες (ανάμεσα τους και ο αειθαλής 74χρονος Γιάννης Αυτσόγλου) και χωρίς προσθήκη ξένων πήρε με 1 νίκη, είχε 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Όπως είναι γνωστό η  Καβάλα εκπροσωπήθηκε με 3 ομάδες στην Α’ Εθνική κερδίζοντας τον θαυμασμό απ’ όλους τους συμμετέχοντες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.