Διεύθυνση Υγείας ΠΕ Καβάλας: Κατασχέσαμε 180 κιλά ακατάλληλων τροφίμων στο Park Food Festival

Ανακοίνωση της υπηρεσίας μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τους ελέγχους που έκανε την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ

Την δική της άποψη στην έντονη κουβέντα που έγινε στην Καβάλα σε όλα τα επίπεδα (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα) για το Park Food Festival που πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή έως Κυριακή στο πάρκο του Φαλήρου, καταθέτει με δελτίο τύπου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Καβάλας. Στο δελτίο αυτό τονίζεται ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έγιναν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της αλλά και των καταγγελιών που δέχτηκε, από τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της υγειονομικής Νομοθεσίας με δυνητικό κίνδυνο για την δημόσια υγείας, τόσο σε ότι αφορά στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλει να κατέχει αλλά και να επιδεικνύει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές κάθε επιχείρηση, όσο και στην ποιότητα των προσφερομένων προϊόντων. Μάλιστα όπως επισημαίνεται κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν τρόφιμα 180 κιλών περίπου, από 2 επιχειρήσεις που θεωρήθηκαν ως μη ασφαλή τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Καβάλας

«Ο υγειονομικός έλεγχος έγινε με την συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων και διεξήχθη σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο»

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για τον ρόλο της Υπηρεσίας μας κατά την διάρκεια του Park Food Festival και συγκεκριμένα την Παρασκευή 12.7.2019, που έλαβε χώρα στο Πάρκο Φαλήρου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Καβάλας θέλει να ενημερώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέσω αυτών το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Ο υγειονομικός έλεγχος γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και σε ώρες λειτουργίας που είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία σε χώρους όπου μεταξύ των άλλων γίνεται και δραστηριότητα επιχείρησης τροφίμων, έτι δε περισσότερο όταν υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες, αλλά και όταν απευθύνονται σε ευρύ καταναλωτικό κοινό, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ο υγειονομικός έλεγχος έγινε με την συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας και διεξήχθη σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο. Ελέγχθηκαν περίπου 20 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν στο σύνολό τους παραβάσεις της υγειονομικής Νομοθεσίας με δυνητικό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και πιο αναλυτικά διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλει να κατέχει αλλά και να επιδεικνύει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και έγιναν προφορικές συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, για την εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγειονομικής Πρακτικής, για την ασφάλεια των παραγομένων και προσφερομένων τροφίμων, έχοντας ως γνώμονα την προστασία και διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, ο οποίος καταναλωτής δυστυχώς είναι σε γενικές γραμμές ελλιπώς ενημερωμένος.

Κατά την διάρκεια του υγειονομικού ελέγχου κατασχέθηκε και στην συνέχεια καταστράφηκε, ποσότητα τροφίμων 180 κιλών περίπου, από 2 επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας, ως μη ασφαλή τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με τον Ν. 4235/14, τα οποία ήταν έτοιμα προς διάθεση.

Οι εκθέσεις του υγειονομικού ελέγχου θα αποσταλούν σε όλες τις ελεγχθείσες επιχειρήσεις για ενημέρωση τους, όπως νομοθετικά προβλέπεται, καθώς και στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για τις δικές τους ενέργειες λόγω σχετικής αρμοδιότητας (λήψη διοικητικών μέτρων κλπ) καθώς και στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας για την λήψη των διοικητικών μέτρων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας.

Κάθε άλλο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, ευχαριστούμε  Δημόσια τον  Διοικητή, τους  Αξιωματικούς και  Αστυνομικούς  του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας, για την συνδρομή τους στο ελεγκτικό έργο της Υπηρεσίας μας και για την προθυμία της συνεργασίας τους όποτε και αν τους ζητηθεί».