Η Κεραμέως καταργεί τα δύο τμήματα 2ετούς φοίτησης στην Καβάλα!

Μπορεί τα νέα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά, αλλά αυτό θα συμβεί δίχως τα δεκάδες 2ετή προγράμματα σπουδών σε όλη την χώρα

O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε και πολλές φορές εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάζει κάποιος αν δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως. Εκεί λοιπόν, στις λεπτομέρειες κρύφτηκε, πίσω από τις διαβεβαιώσεις πως θα λειτουργήσει κανονικά το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα και στην Καβάλα, η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για αναστολή των Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων. Αυτό επηρεάζει και το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο στην Καβάλα, όπως αναδεικνύει ανάρτηση του ο πρώην βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης μοιραζόμενος ανάλογο άρθρο της σελίδας esos.gr, που ασχολείται αποκλειστικά με εκπαιδευτικά θέματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μορφίδη λοιπόν η απόφαση Κεραμέως για την «κατάργηση των διετών προγραμμάτων στα 11 Πανεπιστήμια της χώρας, για την Καβάλα σημαίνει ότι καταργούνται δύο τμήματα με ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

  1. Το τμήμα για Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου. Το φυσικό αέριο έρχεται και θα χρειαστούν τεχνικοί σε όλες τις πόλεις της ΑΜΘ τους οποίους θα μπορούσαμε να εκπαιδεύουμε εδώ.
  2. Το τμήμα Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων. Η Καβάλα ως πόλη που έχει παραδοσιακή σχέση με τη ναυτοσύνη θα μπορούσε να εκπαιδεύει φοιτητές σε μια ειδικότητα που έχει προοπτικές.

Τα παιδιά μας που τελειώνουν ΕΠΑΛ στερούνται τη δυνατότητα να συνεχίσουν δωρεάν τις σπουδές τους σε αντικείμενα προνομιακά στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, πτυχιούχοι, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα δύο αυτά τμήματα, θα παραμείνουν άνεργοι ή κάτοικοι εξωτερικού.

Χαρίζουμε ένα ακόμη δωράκι στους ιδιώτες φίλους της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησής της».

Το ρεπορτάζ του esos.gr αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Την αναστολή έναρξης λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων, αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την απόφαση της Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης  τηλεφωνικά στους Πρυτάνεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε στους Πρυτάνεις ότι αναμένεται η υπουργός να υπογράψει σχετική απόφαση “αναστολής” τις επόμενες ημέρες.

1,8 εκ. ευρώ στα ΑΕΙ για να λειτουργήσουν τα Διετή Προγράμματα

Για τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας ο πρώην υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε υπογράψει μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με το ποσό  ενός εκατομμυρίου οχτακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 1.800.000,00).

1500  σπουδαστές

Στα προγράμματα θα μπορούσαν  να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ  οι οποίοι θα επιλέγονταν  χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ.

Η φοίτηση θα ήταν  δωρεάν διάρκεια τεσσάρων ακαδημαικών εξαμήνων  περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων προβλέπονταν η απονομή επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι αμοιβές

  • μέλη ΔΕΠ 30 ευρώ,
  • πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτορικό 20 ευρώ,
  • πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό 18 ευρώ,
  • πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 15 ευρώ,
  • μη πτυχιούχοι/ειδικής τεχνικής εμπειρίας/εμπειροτέχνες 13 ευρώ.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιμισθίου για τους Οργανωτικούς Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Κ.Ε.Ε., που μπορούν να τοποθετηθούν με απόσπαση οι πρών Πεεριφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι πρώην Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τριακόσια (300) ευρώ.

Οργανωτικοί Συντονιστές πρώην Στελέχη Εκπαίδευσης

Στα Διετή Προγράμματα  δίνεται η δυνατότητα να  αποσπώνται , για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας ή Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού ως Οργανωτικοί Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι Οργανωτικοί Συντονιστές ασκούν καθήκοντα συντονισμού των προγραμμάτων και μεριμνούν για τη διασύνδεσή τους με τη Δευτεροβάθμια και, ιδίως, την Δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και με τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές ανάγκες, την οικονομία και την αγορά εργασίας για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών, συνεκτιμάται η εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση ή στη διοίκηση και εποπτεία της.

Οι δηλώσεις της υπουργού και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη «στόχευση να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα» την ίδια στιγμή που ανήγγειλε την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών, για τα οποία ήδη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε εξασφαλίσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία αναμενόταν να παρακολουθήσουν 1.500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ, αρχής γενομένης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε νέο πλαίσιο λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την πρόθεσή της να συνδέσει άμεσα την Επαγγελματική εκπαίδευση με «την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων».

Χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, είπε ότι παγώνει η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, αφήνοντας ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου που σκέφτεται.

Για εφαρμογή «ταξικής πολιτικής στην εκπαίδευση» κατηγορεί την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η απόφαση αναστολής αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

«Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην Υπουργός Παιδείας της ΝΔ το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του, τις καταργημένες ειδικότητες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλεί τους μαθητές, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, καλώντας παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή της.