Το Επιμελητήριο Καβάλας γιορτάζει και ατενίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον [φωτογραφίες]

Στην Καβάλα η Διευρυμένη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων-Οι εκκρεμότητες για να πάρει ανάσα το «επιχειρείν» και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει-Εκτενής αναφορά στην έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Καβάλας, με την πραγματοποίηση της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτη Σταμπουλίδη, των βουλευτών Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία Μακάριου Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, του εκπροσώπου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Απόστολου Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, των περιφερειακών συμβούλων Καβάλας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Αλέξη Πολίτη, Κωστή Σιμιτσή και Ανδρέα Καραγιώργη και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από όλη την Ελλάδα και την Καβάλα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ώθηση στο «επιχειρείν», αλλά και στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

«Μετά από 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν το “επιχειρείν”»

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μίχαλος, όλη η Κεντρική Ένωση γιορτάζει τα «100 χρόνια δημιουργικότητας και συνεισφοράς στο τοπικό “επιχειρείν” του Επιμελητηρίου Καβάλας και ευχόμαστε να έρθουν άλλα 100».

Αμέσως μετά ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, ήτοι στην έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης, «καθώς μετά από χρόνια κρίσης, η υγιής επιχειρηματικότητα καλείται να πληρώσει 700% ακριβότερα από μια αντίστοιχη μικρή επιχείρηση του Ευρωπαϊκού βορά, ειδικά όταν έχει ματώσει ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος για τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση στο σκέλος των “κόκκινων” δανείων, για να δοθεί (σ.σ.: από τις τράπεζες) η ευκαιρία να υλοποιηθεί το όραμα για μια βιώσιμη και διαρκή αναπτυξιακή πορεία», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Δέμπας ευχαρίστησε τον κ. Μίχαλο για την παρουσία του στην Καβάλα, τονίζοντας παράλληλα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όλα τα Επιμελητήρια αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ενώ έστειλε το μήνυμα στη νέα γενιά επιχειρηματιών ότι «αξίζει να παλέψει στη χώρα μας, γιατί υπάρχουν ευκαιρίες».

Προϋπόθεση η μείωση της φορολογίας και του χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας στις επιχειρήσεις, «κάτι που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση, μειώνοντας τον φόρο από το 28% στο 24%, με την προοπτική ότι θα μειωθεί στο 20%, όπως και ο μερισματικός φόρος».

Όσον αφορά τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «το μάρμαρο το πλήρωσε το “επιχειρείν”, καθώς τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν μια αποθήκη ή ένα γραφείο, δεν έτυχαν αυτής της μείωσης. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα αλλάξει, όπως και το ότι θα υπάρξει μείωση και για το ενεργειακό κόστος, το οποίο στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 30% υψηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης. «Σήμερα ιδρύεται μια επιχείρηση μέσα σε 8 λεπτά, όμως η αδειοδότηση μπορεί να πάρει 8 μήνες», σχολίασε ο κ. Μίχαλος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρόνου της απόδοσης δικαιοσύνης, καθώς «σήμερα σε μια εμπορική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, για να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση απαιτούνται περίπου 3 χρόνια, ενώ μέχρι να τελεσιδικήσει φτάνουμε τουλάχιστον τα 5 χρόνια».

Κλασική… τροχοπέδη η γραφειοκρατία και οι πολεοδομικές άδειες

Ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, αλλά και στις καθυστερήσεις ελέω Πολεοδομίας, «καθώς μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 4 χρόνια για μια πολεοδομική άδεια, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς λιμνάζουν κεφάλαια και κινδυνεύουμε να χάσουμε και πόρους εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης», όπως είπε ο κ. Δέμπας.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και κινήσεις όπως ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες είναι στοιχεία-καταλύτες για την ώθηση της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας θετικό κλίμα, ωστόσο «οι τράπεζες δε θα πρέπει να ξεχνάνε ότι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ουδέποτε υπήρξε μπαταχτσής και θα πρέπει να στοχεύσουν στους στρατηγικούς μπαταχτσήδες», με τον κ. Δέμπα να προσθέτει δηκτικά ότι εφόσον οι τράπεζες δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν «ας αλλάξουν ταμπέλα και ας βάλουν μια που να γράφει… σουβλατζίδικο».

Οι επενδύσεις στην Καβάλα που μπορούν να αλλάξουν τον επενδυτικό χάρτη

Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες επενδύσεις στην Καβάλα οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τον επενδυτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής: στα Λουτρά Ελευθερών και στην αλάνα της Νέας Ηρακλίτσας.

«Είναι δυο επενδύσεις που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας. Βέβαια ο κ. Λαζαρίδης είχε κάποιες συναντήσεις και μας έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). Ωστόσο εμείς έχουμε θέσει προτάσεις για να βοηθηθεί ευρύτερα η επιχειρηματικότητα και θα θέσουμε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στοχευμένες κινήσεις που μπορούν γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Δέμπας.