Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα: Ενεργοποιηθείτε! Το αποτέλεσμα μετρά, η διαδικασία θα ξεχαστεί…

Επιστολή-έκκληση από τη γνωστή αρχιτεκτόνισσα-μηχανικό προς τη Διοίκηση και την Αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας για να «σωθεί», έστω και την τελευταία στιγμή, το «Πρόγραμμα της Παναγίας»

Κραυγή αγωνίας και ύστατη προσπάθεια να διεκδικήσει ο Δήμος Καβάλας τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την ανάπλαση της Παναγίας, αποτελεί η επιστολή της Σαπφούς Αγγελούδη –Ζαρκάδα που δημοσιοποίησε το πρωί της Τετάρτης 11/12. Η γνωστή Καβαλιώτισσα αρχιτέκτονας – μηχανικός, που συμμετείχε στην προσπάθεια της προετοιμασίας του φακέλου, καλεί τη διοίκηση του Δήμου αλλά και την αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε την πρόταση, να προτείνουν έστω και την τελευταία στιγμή το «Πρόγραμμα της Παναγίας» επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντιστροφή του κλίματος παρακμής.

Τονίζει δε ότι η Δημοτική αρχή έχει κάνει λάθη στην διαδικασία αλλά καλεί την αντιπολίτευση να τα προσπεράσει λέγοντας με έμφαση ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά και όχι η διαδικασία. Καταλήγει τέλος με την επισήμανση ότι ο χρόνος για την Παναγία δουλεύει αρνητικά και ότι οι εκλεγμένοι πολίτες της θα φέρουν εφεξής την απόλυτη ευθύνη!

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής από τη Σαπφώ Αγγελούδη – Ζαρκάδα.

«Η αντιπολίτευση έχει τα δίκαια της αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες»

«Η χθεσινή μέρα επεφύλαξε για όλους εμάς που ασχολούμαστε επιστημονικά με την εξέλιξη της πόλης μας μια τεράστια αρνητική έκπληξη. Στην κυριολεξία διαψευστήκαμε  στην πεποίθησή μας ότι το κοινό καλό της πόλης μας ενώνει όλους. Τι συνέβη;

Το πρόγραμμα «Pastiche – Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ, επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 80%  και από το Δήμο Καβάλας με ποσοστό 20%, με ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη, απορρίφτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Τι περιελάμβανε;

  • Κατ’ αρχάς τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών, που δεν υπάρχουν. Και χωρίς μελέτες δεν υλοποιείτε κανένα έργο!
  • Το περιτείχιο μονοπάτι που θα κατέληγε επιτέλους στο καρνάγιο, ώστε ο επισκέπτης ξεκινώντας από το λιμάνι να να περπατά δίπλα στο παράλιο τείχος και να καταλήγει στο καρνάγιο,
  • Την επισκευή του 1ου δημοτικού σχολείου, έργου του περίφημου αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Πάτροκλου Καραντινού, ώστε να στεγάσει θερινά τμήματα τωοων μεταπτυχιακών των αρχιτεκτονικών σχολών της πόλης μας και να αναβαθμίσει το πιο «σκοτεινό» κομάτι της συνοικίας,
  • Δύο θεματικά μουσεία,
  • Αναβατόρια από το λιμάνι,
  • Μικρούς χώρους πρασίνου κλπ.

Για όλα αυτά σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το πρόγραμμα έγινε γνωστό πριν λίγο καιρό, συνεργαστήκαμε όλοι οι φορείς. Άλλωστε ήταν υπερώριμο, καθώς προεκλογικά όλες οι παρατάξεις στην περίφημη ημερίδα στην Παναγία λίγο πολύ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να επέμβουν αμέσως αν κέρδιζαν τις δημοτικές εκλογές στην πολύπαθη συνοικία, στην οποία αλλοίμονο ο ίδιος ο Δήμος γκρεμίζει τα διατηρητέα κτίρια της, σας θυμίζω την τελευταία κατεδάφιση!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος να ακούσουμε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Σίγουρα θα έχει τα δίκαια της, γιατί πιθανότατα η δημοτική αρχή να έκανε λάθη στη διαδικασία. Πιστέψτε μας, όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους πολίτες. Ένα πράγμα ενδιαφέρει, η αντιστροφή του κλίματος παρακμής. Γι αυτό συνεργαστείτε όλοι! Το έχουμε ανάγκη ως πολίτες, έχουμε μείνει πίσω.

Κύριοι της Δημοτικής αρχής αλλά και της Αντιπολίτευσης σας ζητούμε σήμερα να προτείνετε ενωμένοι το πρόγραμμα της Παναγίας. Ενεργοποιηθείτε, το αποτέλεσμα μετρά, η διαδικασία θα ξεχαστεί. Δυστυχώς, ο χρόνος για τη συνοικία ήδη δουλεύει αρνητικά, εσείς όλοι οι εκλεγμένοι πολίτες  θα φέρετε εφεξής την απόλυτη ευθύνη»!