Το Γυμνάσιο Ελευθερούπολης «επιστρέφει στις ρίζες, επιστρέφει στο μέλλον»

Στο πλαίσιο του ERASMUS+ ΚΑ2 εκπαιδευτικοί και μαθητές ανακαλύπτουν το πώς ο χώρος του πολιτισμού μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Το Γυμνάσιο Ελευθερούπολης υλοποιεί, για πρώτη φορά φέτος, διετές πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ2, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη κοινότητα της Ευρώπης. Το πρόγραμμα με τίτλο “Back to the Roots, back to the Future” έχει ως στόχο να καταδείξει ότι ο χώρος του πολιτισμού μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από καινοτόμες δράσεις, που συνδέονται με την ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Κροατία και Ισπανία. Τουλάχιστον 100 μαθητές και 65 καθηγητές θα αλληλεπιδράσουν λαμβάνοντας μέρος στις κύριες δράσεις του προγράμματος. Πολλοί ακόμη όμως, θα στηρίξουν ποικιλοτρόπως τους στόχους προγράμματος, μέσα από ποικίλες εργασίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στους χώρους, στις γειτονιές και στις πόλεις των συμμετεχόντων σχολείων.

Το Γυμνάσιο, στην πρώτη συνάντηση, ως οικοδεσπότης των εκπαιδευτικών του προγράμματος, παρουσίασε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου, εργαλεία ψηφιακής αφήγησης και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές, απαραίτητες, για το σχολείο του μέλλοντος, αλλά και για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επισκέψεις, περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε χώρους και γειτονιές ιδιαίτερου πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κέντρα» βιώσιμης ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

Στην επόμενη συνάντηση, την οποία με ανυπομονησία αναμένουν οι εκπαιδευτικοί και με σύνθημα «Επενδύουμε στο παρελθόν, σχεδιάζουμε το μέλλον…», θα έχουν τη χαρά να συνοδεύσουν και μαθητές του Γυμνασίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γνωριστούν με ξένους συνομηλίκους τους, ερχόμενοι σε επαφή με τον πολυπολιτισμικό πλούτο της ευρωπαϊκής ηπείρου.