Μακάριος Λαζαρίδης: Όχι λόγια και υποσχέσεις, μόνο πράξεις

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2020

Το νέο αφήγημα στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, όπως ξεδιπλώνεται στον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, περιέγραψε ο βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020». Ένα αφήγημα που, όπως είπε, βασίζεται σε μια φιλοσοφία τελείως διαφορετική απ’ αυτήν που επικράτησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και η ουσία του οποίου είναι μία  «όχι λόγια και υποσχέσεις, μόνο πράξεις».

Με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «σήμερα, εμείς, κλείνουμε τις παρενθέσεις. Βάζουμε τελεία στις υποθέσεις. Προσθέτουμε θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα σελίδα για την δημιουργική έκφραση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Αυτές που για πάνω από δέκα χρόνια αναζητούσαν την ευκαιρία, τη δυνατότητα να προσφέρουν ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

Ο κ. Λαζαρίδης καταλόγισε «ιδεοληπτική διάθεση, ερασιτεχνισμό και τυχοδιωκτισμό» στην προηγούμενη Κυβέρνηση και μίλησε για «συγκλονιστική διαφορά» σε όσα έλεγε αυτή και σε όσα λέει φέτος η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πέρυσι: Μείωση του αφορολόγητου, πετσόκομμα του ΕΚΑΣ, αύξηση σε εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιβολή 29 νέων φόρων, κυρίως έμμεσων, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.

Φέτος: Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, σε καθεστώς αποεπένδυσης και με σημαντικό παραγωγικό κενό, ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά, εμπνέει αισιοδοξία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Η στόχευση του προϋπολογισμού, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «συμπυκνώνεται σε μία πρόταση: Επιτυγχάνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής. Το αντίθετο μάλιστα», είπε και εξήγησε ότι αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και τη φοροελάφρυσνη, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και με τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

«Βασίζουμε το όραμά μας σε έμπρακτες αποδείξεις. Το δικό μας όραμα έχει ένα κουκούλι ασφάλειας και ένα συμβόλαιο εγγύησης και αυτό περιγράφεται με δύο λέξεις: Σχέδιο και αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης και προσδιόρισε ως κεντρική αντίληψη αυτής της πολιτικής το ότι «η ευημερία θα έχει ισχυρότερα θεμέλια όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Και πρόσθεσε: «Είναι πλέον πασιφανές ότι υπάρχει μία Κυβέρνηση η οποία λειτουργεί, σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές προς όφελος, όχι των λίγων ή των ημετέρων, αλλά όλων ανεξαιρέτως των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Και αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».