Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» ανεβάζει Beckett στην Καβάλα [φωτογραφίες, βίντεο]

«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου από κωφούς ηθοποιούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη Νοηματική Γλώσσα-Μια παράσταση με στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» παρουσιάζει το έργο του Samuel Beckett «Περιμένοντας τον Γκοντό» το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 στις 20:00 στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Πρόκειται για την 9η παραγωγή της ομάδας, η οποία από την ίδρυσή της το 2009 έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στην παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» συμμετέχουν κωφοί ηθοποιοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη Νοηματική Γλώσσα, με ταυτόχρονη ερμηνεία ομιλούντων ηθοποιών για να μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο αβέβαιο και αμφίρροπο.

Οι ήρωες προσπαθούν να εκλογικεύσουν την πραγματικότητα, στην οποία οι κωμικές καταστάσεις συνυπάρχουν με το τραγικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη σκηνική δράση χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως το σωματικό θέατρο, το Body Music και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας.

Τα δυαδικά ζευγάρια των χαρακτήρων του Μπέκετ συνδιαλέγονται επί σκηνής, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προεκτάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων οι οποίες έχουν ως μοτίβα την εξουσία και την καταπίεση. Οι εκδοχές των ζευγαριών εναλλάσσονται και παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα όπως ακούοντας-κωφός, κωφός-κωφός και ακούοντας-ακούοντας, εικονοποιώντας μέσω αυτών των εναλλαγών μια νέα κοινωνική διάσταση του έργου.

Λίγα λόγια για τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά -βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, η Ομάδα  είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α. Για τη θεατρική περίοδο 2017-18 επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε τη Θεατρική Ομάδα Κωφών Τρελά Χρώματα» στο Facebook (σελίδα) εδώ και στο Facebook (γκρουπ) εδώ.

*Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Η ταυτότητα της παράστασης

 • Συγγραφέας: Σάμουελ Μπέκετ
 • Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου
 • Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
 • Κοστούμια-Σκηνικό: Γεωργία Μπούρδα
 • Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
 • Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη
 • Body Music: Νatasha Martin
 • Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
 • Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα
 • Γραφιστικά : Μαρία Στεφανή
 • Φωτογραφίες-Βίντεο: Κάσσυ Χρυσάκη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου, Τσαμπίκα Φεσάκη

Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη.

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πληροφορίες: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, τηλ: 2510-220876/220879

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (Ειδική Τιμή ΑμεΑ, μειωμένο), 5 ευρώ (Ατέλειες, Άνεργοι).

Δείτε το promo video της παράστασης