Νομίατρος Καβάλας: «Ο γιατρός του πλοίου θεώρησε ότι πρόκειται για ένα απλό εμπύρετο περιστατικό»

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρεται στο περιστατικό μέλους του πληρώματος του Blue Star Mykonos που θεωρείται ύποπτο για κορονοιό – Οι εξετάσεις του ναυτικού έδειξαν ότι δεν έχει προσβληθεί από γρίπη

Όλο το ιστορικό του ύποπτου περιστατικού για κορονοιό που εκδηλώθηκε εν πλω στο Blue Star Mykonos ανέλυσε μιλώντας στο ALPHA Radio 88.6 ο Νομίατρος ΠΕ Καβάλας. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε πως ακόμη και αν το μέλος του πληρώματος του πλοίο βρεθεί να είναι θετικός στον ιό, οι επιβάτες του πλοίου δεν κινδυνεύουν ενώ πρόσθεσε πως το πλοίο έφυγε από Καβάλα καθώς θεωρήθηκε ότι ο ναυτικός που εμφάνισε πυρετό είχε μία απλή γρίπη.

Για το αν το μέλος του πληρώματος που ακόμη θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα εκδήλωσε πυρετό εν πλω ή μετά την αποβίβασή του από το λιμάνι της Καβάλας είπε πως βρισκόταν εν πλω όταν εκδήλωσε τον πυρετό από την προηγούμενη ημέρα (σ.σ. Τετάρτη). Συμπλήρωσε πως «έχει γιατρό το πλοίο ο οποίος είδε το περιστατικό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ να κατέβει στην Καβάλα και τους επεσήμανε πως δεν είναι ο ασθενής ύποπτος για κορονοιό αλλά ήταν ένα απλό εμπύρετο περιστατικό».

Εν συνεχεία ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε σχετικά με το κρούσμα «Μετά ανέβηκε στο νοσοκομείο, έγινε η διερεύνηση, μίλησε το νοσοκομείο με τον ΕΟΔΥ, έκαναν κάποιες εξετάσεις και επειδή βγήκε αρνητικός για γρίπη κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρουνε και για κορονοιό. Παρότι δεν είχε επιδημιολογικά κάποια κριτήρια από αυτά που απαιτούνται. Εγώ ώσπου να πάρω το νοσοκομείο, καθώς εμένα με πήρανε 10 και κάτι, ήδη εκείνη την ώρα το ΕΚΑΒ τον είχε πάρει και ανέβαινε, ώσπου να πάω στο νοσοκομείο να τους πω ότι ξέρετε έρχεται κάτι δείτε το, να τον δει στο νοσοκομείο να μιλήσει με τον ΕΟΔΥ, φτάσαμε 01.30 να πούμε ότι το κρούσμα να είναι πιθανώς ύποπτο, το πλοίο είχε φτάσει ήδη στη Λήμνο. Πως ένα περιστατικό το οποίο έχει κριθεί αρχικά ως απλό θα σταματήσει ένα πλοίο;».

«Βέβαια μετά εγώ ως όφειλα ενημέρωσα το πλοίο ότι ξέρετε υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση, το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο και ενημέρωσα σχετικά τη Λήμνο τι πρέπει να κάνει. Από τη στιγμή που κρίθηκε ύποπτο το πλοίο έπρεπε να σταματήσει στο επόμενο λιμάνι» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ερωτώμενος με ποια λογική οι 127 αποβιβάστηκαν στη Λήμνο και οι υπόλοιποι που θα συνέχιζαν το ταξίδι τους παραμένουν ακόμη σε καραντίνα είπε «Καταρχάς οι επιβάτες δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου και δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, απλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα δεν ανεβάζεις άλλους. Οι επιβάτες δεν θα μπούνε σε καμία καραντίνα, δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου. Οι επιβάτες θα φτάσουν κανονικά στους προορισμούς τους, δεν θα μπουν σε καραντίνα θα τους ζητηθεί να παρακολουθούν την υγεία τους».

«Αυτοί που θα μπορούσαν να κριθούν θετικοί είναι το πλήρωμα, αυτές είναι υψηλού κινδύνου επαφές, αυτοί θα μπουν σε καραντίνα» τόνισε ενώ για το γεγονός ότι μετά το ύποπτο κρούσμα μέλη του πληρώματος του πλοίου αποβιβάστηκαν στην Καβάλα συμπλήρωσε «το contact with contact δηλαδή οι επαφές των επαφών δεν κρίνονται επικίνδυνες. Αν έρθω εγώ σε επαφή με έναν που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ύποπτο για τον ιό εγώ δεν θεωρούμαι ότι κινδυνεύω ούτε χρειάζεται να κάνω κάτι. Κινδυνεύω μόνο αν έρθω σε ευθεία επαφή με το κρούσμα».

Τέλος απαντώντας στις απορίες πολλών αν κάνει σωστή απολύμανση το φωτιστικό οινόπνευμα –αφού τα κοινά αντισηπτικά εξαφανίζονται- πρόσθεσε πως «Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ενάντια στον κορονοιό βγαίνουν με βάση κάποιες μελέτες, δεν έχει δοκιμάσει κανένας το φωτιστικό οινόπνευμα για να σας πω αν κάνει για αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καλό για τον οργανισμό το φωτιστικό οινόπνευμα».