Τουρκικό το F-16 που «πέρασε» πάνω από την Καβάλα ανήμερα της Εθνικής Επετείου;

Αθηναϊκό δημοσίευμα επικαλείται «έγκυρες πηγές» και κάνει λόγο για πρωτοφανή παραβίαση από το τουρκικό μαχητικό που συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία»

Το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2020 οι Καβαλιώτες είδαν και άκουσαν ένα F-16 να «σκίζει» τον ουρανό πάνω από την πόλη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα [διαβάστε περισσότερα εδώ] με τους περισσότερους να αποδίδουν το γεγονός στις πτήσεις μαχητικών που είχαν γνωστοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου στις Καστανιές του Έβρου.

Ωστόσο, μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, το ενημερωτικό σάιτ pronews.gr, το οποίο «ειδικεύεται» σε ειδήσεις που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, «ανέβασε» μια είδηση που σοκάρει, υποστηρίζοντας ότι το μαχητικό που «πέρασε» πάνω από την Καβάλα δεν ήταν ελληνικό, αλλά… τουρκικό!

Το pronews επικαλείται «έγκυρες πηγές» και αναφέρει αρκετές λεπτομέρειες για την πορεία του μαχητικού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και από εκεί στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Λέσβο και τη Χίο από όπου και «μπήκε» ξανά στον εναέριο χώρο της γείτονος.
Το σάιτ κάνει λόγο για μία παραβίαση που συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία» και υπερθμετατίζει, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι τεράστιο», αποτελεί «εξευτελισμό της ελληνικής αεροάμυνας» και χρήζει εξηγήσεων «από το ΓΕΑ, το ΓΕΕΘΑ και τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που εκλέγεται στην Καβάλα».

Διαβάστε το δημοσίευμα του pronews.gr

«Την πληροφορία την είχαμε από το μεσημέρι, αλλά το περιεχόμενό της ήταν τόσο απίστευτο που δεν μπορούσαμε να υπαινιχθούμε καν ότι συνέβη αν δεν είχαμε επιβεβαίωση από δύο -τουλάχιστον- επιπλέον πηγές.

Η τρίτη επιβεβαίωση από διαφορετική πηγή ήρθε πριν από λίγο και το θεωρούμε πλέον ως βεβαιότητα: Ενα τουρκικό μαχητικό F-16 έφτασε σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου μέχρι την Καβάλα παντελώς ανενόχλητο, σε απόσταση 10 χλμ, από την Μοίρα των Patriot MIM-104 της Ελευθερούπολης που προστατεύει την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.

Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα τουρκικό μαχητικό διεισδύει τόσο βαθιά σε ελληνικό έδαφος.

Το τουρκικό F-16 μπήκε από την περιοχή του Έβρου στις 11:32 το πρωί, λίγο μετά αφότου ζεύγος μαχητικών F-16 της ΠΑ πραγματοποίησε πτήση πάνω από το φυλάκιο στις Καστανιές στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Το τουρκικό μαχητικό πετώντας πάνω από εθνικό έδαφος κατευθύνθηκε νότια προς Αλεξανδρούπολη όπου πραγματοποίησε υπέρπτηση (!) και στη συνέχεια κατευθύνθηκε δυτικά και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς βορρά πραγματοποιώντας πτήση πάνω από την Καβάλα!

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε  προς τη Λέσβο και τη Χίο από όπου και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το σκηνικό αυτό δεν έχει προηγούμενο. Τουρκικό μαχητικό να πετά πάνω εθνικό έδαφος της ενδοχώρας και όχι κάποιου νησιού στο Αιγαίο.