Η Καβάλα στο «μονοπάτι» της ροζ υπερπανσελήνου [φωτογραφίες, βίντεο]

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 στον ουρανό της πόλης κατά την 3η και πιο φωτεινή από τις συνολικά 4 υπερπανσελήνους του φετινού έτους

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Απριλίου 2020 και «έλουσε» με το φως του και τον ουρανό της Καβάλας. Είναι η 3η και πιο φωτεινή από τις συνολικά 4 υπερπανσελήνους του 2020.

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο), ενώ μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης 8 Απριλίου 2020 θα υπάρξει πανσέληνος.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν… συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.
Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου 2020, ενώ αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου 2020. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Δείτε βίντεο από το εντυπωσιακό φεγγάρι

roz-panselinos-aprilios-2020-video