Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα Πολιτικής Προστασίας στο Δροσερό Ξάνθης

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Χαρδαλιά-Μέτιου-Τσέπελη στο Δημαρχείο της Ξάνθης μετά το κρούσμα βρέφους στον οικισμό των Ρομά

Τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα παρθούν προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού σε οικισμό Ρομά του Δροσερού Ξάνθης, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των δειγματοληπτικών ελέγχων που ξεκίνησαν να γίνονται νωρίς το απόγευμα στον οικισμό.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης εμπλεκόμενων φορέων, υγειονομικών και διοικητικών παραγόντων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ξάνθης υπό την προεδρία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που εκτάκτως επισκέφθηκε την περιοχή και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλης Τσέπελη.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα που είναι βρέφος 15 μηνών και διέμενε στον οικισμό Δροσερό σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Το βρέφος μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ξάνθης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και μεταξύ των άλλων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη του έγινε και το τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο βρέθηκε θετικό. Αμέσως, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του βρέφους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν νοσήσει.

Ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και με πολλούς θύλακες της νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης ότι αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δειγματοληπτική διαδικασία εντός του οικισμού, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στον οικισμό του Δροσερού διαμένουν πάνω από 5.000 κάτοικοι, για τους οποίους ο δήμος επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Τόνισε ακόμα ότι ο δήμος είναι καθ’ όλα έτοιμος να συνδράμει, με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού μετά τη λήψη των μέτρων που θα αποφασιστούν.

Ο Δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι υπηρεσίες κοινωνικές προστασίας του δήμου διένειμαν 700 δέματα με είδη πρώτη ανάγκης και ατομικής φροντίδας σε κατοίκους του οικισμού και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα διανομή τροφίμων και ειδών ατομικής φροντίδας.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται ως απότοκο της ταυτοποίησης ενός μωρού μόλις 15 μηνών, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και κατοικεί μαζί με τους γονείς του σε οικισμό Ρομά και συγκεκριμένα στο Δροσερό Ξάνθης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της ιχνηλάτησης και όσοι ήρθαν σε επαφή με το μωρό διαπιστώθηκε ότι μένουν στον συγκεκριμένο οικισμό των Ρομά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ