Δηλώσεις Εμμανουηλίδη στον απόηχο της επίσκεψης Μπόλαρη στη Θάσο

Ο βουλευτής διαβεβαιώνει ότι η συνάντηση Φλαμπουράρη με τους απολυμένους των Λιπασμάτων θα πραγματοποιηθεί άμεσα

Τη Θάσο επισκέφθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συμμετείχε και σε μία σύσκεψη στο Δημαρχείο, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε από κοντά τις πληγείσες περιοχές. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που παρακάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά.

O βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης ο οποίος  συμμετείχε στη σύσκεψη, επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενέσκηψαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αποτελεί ένα δείγμα γραφής για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε θέματα που αφορούν την τύχη των τοπικών κοινωνιών. «Εκείνο το οποίο κατέγραψα από τη σύσκεψη ήταν το υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους τους παράγοντες που συμμετείχαν σ’ αυτήν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε, καθώς βλέπω ότι για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χρειάζεται σοβαρότητα, κατατεθειμένη από όλους τους παράγοντες. Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και σύλλογοι, κατέθεσαν  την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για το πώς μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα μετά από μία καταστροφή. Η πολιτεία, αφουγκραζόμενη αυτήν την ανησυχία και την αγωνία, κατέθεσε από την πρώτη στιγμή ένα πραγματικό ενδιαφέρον, το οποίο  αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις πλέον και όχι με λόγια. Για εμένα, το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι το ότι οδηγηθήκαμε και σε μία άλλη λογική, και συγκεκριμένα, για το πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία μέσα από συνέργειες πολιτείας, αυτοδιοίκησης αλλά και των ενδιαφερομένων παραγωγικών συλλόγων. Οι συνέργειες βρίσκονται στο εξής πεδίο: Μέχρι τώρα, στον πρωτογενή τομέα, η σχέση του παραγωγού με το παραγόμενο προϊόν ήταν μία σχέση απαξίωσης, όσον αφορά τις τιμές και τις απολαβές του, καθώς δεν αρκεί μόνο να καλλιεργείς και να παράγεις ένα προϊόν εξαιρετικής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα το μέλι και το λάδι. Το θέμα είναι, εκτός από αυτό, να υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει το παραγόμενο προϊόν την υπεραξία που δικαιούται, δηλαδή την προβολή και την αναζήτηση αγορών στο εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει τίποτα. Αν αναδείξεις το προϊόν μέσα από συσκευασία, μέσα από επεξεργασία, θα βρει στο ράφι την αναλογούσα αξία. Μιλάμε για συνέργειες με ομάδες παραγωγών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνες τους. Χρειάζονται και την καθοδήγηση και την υποστήριξη της πολιτείας. Εδώ ακριβώς παίζεται το στοίχημα. Καταστροφές θα έχουμε, αφού εκ των πραγμάτων είναι αναπότρεπτες. Καλό είναι μέσα από την πρόληψη να περιορίζεται το ενδεχόμενο, αλλά, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Δεν είναι μόνο θέμα εκθέσεων ή αμεσότητας. Είναι θέμα να συνειδητοποιήσει ο τοπικός παραγωγικός πληθυσμός ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα δημιουργήσει ένα καινούργιο τοπίο στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι δυνατό,  όταν έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις στη Θάσο, το μέλι που αποτελεί το 37% της παραγόμενης ποσότητας μελιού στην Ελλάδα και όταν μάλιστα είναι απαράμιλλης ποιότητας όπως είναι το πευκόμελο, να μη διατίθεται στα πρωινά σε μικρές, ατομικές μερίδες. Όλα τα υπόλοιπα είναι χρέος της πολιτείας. Είναι ένα ιδιαίτερο θετικό σημείο που πρέπει  να το αξιολογήσουμε. Το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι δεν υπάρχει συνέργεια ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τριτογενή, που είναι ο τουρισμός».

ΒΦΛ: «Η συνάντηση με τον κ. Φλαμπουράρη δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε»

Όσον αφορά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν την 1η Νοεμβρίου με τον κ. Φλαμπουράρη οι αγωνιζόμενοι απολυμένοι της ΒΦΛ, αυτή  δεν έγινε επειδή, όπως επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης: «το ΕΣΡ κυριαρχεί δυστυχώς στην πολιτική ζωή, λες και είναι το πρώτο θέμα. Έχουμε να επιλύσουμε τεράστια ζητήματα. Δεν υπήρξε όμως ματαίωση, αλλά αναβολή. Εκτιμώ, ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει άμεσα. Πάντως, το πλάνο δεν έχει αλλάξει. Δεν υπήρξε “νεκρός” χρόνος. Απλά, αυτοί είναι οι ρυθμοί… Πάντοτε, για θέματα που έχουν δυσκολία στην επίλυσή τους, η βιασύνη δεν είναι ο καλύτερος οδηγός».