Στην ανατολή του νέου έτους

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας δίνει στη δημοσιότητα το μήνυμα και τις ευχές του για το Νέο Έτος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κ. Προκοπίου.

Η Χάρη, το έλεος και η ευλογία του παναγάθου Θεού μάς αξιώνει να συνεχίζουμε τη πορεία μας στον παρόντα βίο. Έμφορτοι και από τη σωρευμένη γνώση και εμπειρία της χρονικής μονάδος που κλείνει, συνεχίζουμε τον προκείμενο μπροστά μας αγώνα, με χρηστές ελπίδες και προσδοκίες.

Το πνευματικό και ψυχολογικό κλίμα των Εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου, της παρουσίας του Σωτήρος Χριστού μέσα στον κόσμο και στην ιστορία ευκολύνει την κατανόηση της σημασίας και της αξίας του χρόνου σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια διασφαλίσεως γαλήνιας και ειρηνικής συμβιώσεώς και συμπορεύσεως αδελφών ομοψύχων, που τους ενώνει η πίστη στο Θεό και η αγάπη μεταξύ τους, για να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τα δεινά, που δημιουργεί η απιστία, η ανομία και το μικρόψυχο συμφέρον.

Στο έτος, λοιπόν, που διπλώνει τις φτερούγες του και περνά στην άβυσσο της αιωνιότητος, ημπορούμε να φορτώσουμε τα λάθη μας, τις ψυχοφθόρες επιλογές μας, όλα όσα μάς απομακρύνουν από τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, από τον εμπερίστατο αδελφό μας, που είναι η Εικόνα Του, και μας αποκόπτουν από την στοργική Μητέρα Εκκλησία μας, αυτήν που συνεχίζει το σωτηριώδες έργο Εκείνου. Τροφός και φρουρός δέχεται πάντοτε στην αγκάλη Της όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της.

Προσβλέποντας στις ημέρες του έτους που ανατέλλει οφείλουμε να ενδιαφερθούμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να εξαληφθεί η αδικία, να περιορισθεί η κακία, να μη γίνονται σφάλματα και αδικίες σε βάρος των συνανθρώπων μας. Να ελαχιστοποιηθούν, ακόμα, οι παραλείψεις μας και, ειδικά, εκείνες που σχετίζονται με την απαξίωση των ιερών και των οσίων, με την απομείωση των ηθικών και κοινωνικών αρχών, των παραδόσεων και όλης της πατερικής παρακαταθήκης, που ενδυναμώνει και διατηρεί.

Σ΄ αυτό το γόνιμο έδαφος, στην πέτρα της πίστεως, αναθάλλει βέβαιη η ελπίδα για το καλλίτερο. Κάθε μονάδα χρόνου, όλα τα χρόνια του βίου κάθε ανθρώπου, δεν είναι μονάδες χρόνου χαμένες. Αποτελούν ανεπανάληπτη ευκαιρία προσωπικής, αλλά και ευρύτερης, ουσιαστικής προκοπής και πνευματικής προόδου, μέσα στο οικογενειακό, το εθνικό καί το πανανθρώπινο περιβάλλον.

Σ΄ αυτό το χρονικό μεταίχμιο, κατά την ανατολή του νέου έτους, θερμή η ευχή μου πρός τον Θεόν -θερμή ευχή και προσευχή όλων μας στις κρίσιμες ημέρες μας- να απλωθεί παντού το φώς της αληθινής Θεογνωσίας. Να φωτισθεί ο κόσμος, να θερμανθούν οι καρδιές, να ενταθούν οι αγώνες αρχόντων και αρχομένων, να θεμελιωθεί η ζωή στην πέτρα της Πίστεως, ώστε να γίνει αγνή, ειρηνική, χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Ευλογημένο και ευφρόσυνο το νέον Έτος.