«Απών» από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ο Τοπικός Αστυνόμος

Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους δήμους, ενώ περιορισμένες δυνατότητες «βλέπει» στο νέο θεσμό ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας Νίκος Ίμβρος

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάστηκε ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος. Ο νέος θεσμός εφαρμόζεται σε 27 περιοχές της χώρας. Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ούτε ένας δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας Νίκος Ίμβρος, γνωστοποιεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό, οπότε και αποφασίστηκε η εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους δήμους της χώρας να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να  ενταχθούν στον θεσμό. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 27 δήμοι.

«Σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρξε αυτό το ενδιαφέρον, γι’ αυτό και σε πρώτο στάδιο δε βλέπουμε να έχει ενταχθεί κανένας δικός μας δήμος», δηλώνει ο κ. Ίμβρος και τονίζει πως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες, όμως όπως λέει, καλό είναι να περιμένουνε λίγο να λειτουργήσει ο νέος θεσμός και σε δεύτερο στάδιο να ενταχθούμε και εμείς.

«Ένας τοπικός αστυνόμος χωρίς τα κατάλληλα μέσα, δε θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει. Μέσα στις υποχρεώσεις που έχει ο δήμος για την ένταξή του στο πρόγραμμα είναι να παραχωρεί και αντίστοιχο χώρο, που μπορεί να είναι το δημαρχείο, πρώην δημοτική κοινότητα κλπ. Σίγουρα όμως σε χώρους που ανήκουν στον δήμο που θέλει να εφαρμόσει τον θεσμό, για να μην επιβαρύνεται και ο Προϋπολογισμός της Αστυνομίας με επιπλέον έξοδα.

»Οι ιδιωτικές εταιρίες διέπονται από συγκεκριμένους νόμους ως προς τη λειτουργία τους. Εφόσον λοιπόν λειτουργούν μ΄ αυτούς τους νόμους και τις προϋποθέσεις, η οποιαδήποτε συνεργασία με τους δήμους μπορεί να γίνει δεκτή και να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Είναι όμως γνωστό ότι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι δεν οπλοφορούν. Υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς αντιμετώπισης των καταστάσεων. Άρα, δεν μπορεί να είναι Αστυνομία. Προσφέρει μεν κάποιο έργο η παρουσία τους, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και νόμους που δεν μπορεί κανείς να υπερβεί», σχολιάζει ο ίδιος.

Όσον αφορά τον θεσμό, ο κ. Ίμβρος θυμίζει πώς είχαν γίνει οι διαδικασίες επιλογής. «Όλοι οι συνάδελφοι είναι νέοι και στην ηλικία και στα χρόνια υπηρεσίας, πέρασαν από συγκεκριμένα σεμινάρια, γνωρίζουν επακριβώς τις αρμοδιότητες που θα έχει ο τοπικός αστυνόμος, οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είναι κάτι παρόμοιο με τον αστυνομικό της γειτονιάς μέσα στην πόλη».

Κατά τον κ. Ίμβρο, η πρώτη επαφή των πολιτών θα πρέπει να γίνεται με τον τοπικό αστυνόμο που θα καταγράφει το συγκεκριμένο συμβάν. Από εκεί και πέρα, εφόσον έχει τη δυνατότητα επίλυσής του μπορεί να το κάνει, χωρίς να απασχολεί το Αστυνομικό Τμήμα και την αντίστοιχη δύναμη που απαιτείται.

«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως ένα άτομο με συγκεκριμένα καθήκοντα και συγκεκριμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχει και περιορισμένες δυνατότητες. Θεωρώ πως αρχικά τα καθήκοντα του τοπικού αστυνόμου θα είναι λίγα, όπως και οι δυνατότητές του. Μακάρι να μπορεί να ανταπεξέλθει για να καλύψει ένα μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό που υπάρχει, ιδιαίτερα στην επαρχία, αλλά σε σημαντικά ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν, η παρουσία περιπολικού ή αστυνομικής δύναμης θα είναι αναγκαία», διευκρινίζει ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας.