Οι κίνδυνοι που διατρέχουν πολίτες αλλά και επιχειρηματίες στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας με ομιλητές δύο αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.
Οι ειδικοί αφού έκαναν μία εισαγωγή στις βασικές αρχές ασφαλείας που διέπουν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, εν συνεχεία αναφέρθηκαν σε διάφορες από τις χιλιάδες ηλεκτρονικές απάτες που γίνονται καθημερινά, αλλά και πώς μπορούμε όλοι μας να προστατευτούμε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, και στην Καβάλα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απάτης με θύματα επιχειρήσεις του νομού «μέσω ενός εμαίλ τους κλείδωναν τα αρχεία και τους ανάγκαζαν να πληρώσουν χρήματα για να πάρουν τα αρχεία τους πίσω. Τελικά κάποιοι πλήρωσαν, αλλά δεν πήραν ποτέ τα αρχεία τους πίσω και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε».
«Δεν υπάρχει ανωνυμία στο internet»
Τον λόγο έλαβε αρχικά ο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Χαλκιάς, ο οποίος μίλησε για το πώς μπορούν ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις να προστατευτούν από ηλεκτρονικές απάτες «από κάποιους επιτήδειους που προσπαθούν να μας παραπλανήσουν και να αφαιρέσουν χρήματα από εμάς».
Εισαγωγικά μίλησε για τους μύθους και την πραγματικότητα στο διαδίκτυο, εξηγώντας τον πρώτο «χρυσό κανόνα» χρήσης του ίντερνετ, ότι δεν υπάρχει ανωνυμία. «Όποτε συνδεόμαστε, παίρνουμε μία ταυτότητα, το ηλεκτρονικό ίχνος,την γνωστή ΙΡ και ο αριθμός αυτός είναι ένας μοναδικός που υποδεικνύει ποιος υπολογιστής και πότε μπήκε στο διαδίκτυο και αντιστοιχεί ονομαστικά σε εμάς μία φορά. Αν φτιάξω ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook και εκβιάζω κάποιον επιχειρηματία πιστεύοντας ότι είμαι ανώνυμος, μπορούν οι αστυνομικές ή δικαστικές αρχές βάση του ηλεκτρονικού ίχνους μου να φτάσουν σε μένα».
«Δεν διαγράφεται τίποτα οριστικά από το ίντερνετ»
Ο δεύτερος «χρυσός κανόνας» προστασίας είναι πως τίποτα δεν διαγράφεται οριστικά από το ίντερνετ, με τον κ. Χαλκιά να υπογραμμίζει πως πάρα πολλοί άνθρωποι και κυρίως νέοι και κορίτσια στην εφηβεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με φωτογραφίες ή άλλες αναρτήσεις που κάνουν και έπειτα προσπαθούν να τις σβήσουν, αλλά τους… ακολουθούν μία ζωή.
«Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, έχουμε μία φωτογραφία π.χ και την ανεβάζω στο facebook,τότε παύω να έχω δικαιώματα στην φωτογραφία αυτή και ο καθένας την κάνει ό,τι θέλει. Ακόμη και αν την διαγράψω εγώ από τον Η/Υ μου, κάποιος μπορεί να την έχει κατεβάσει και να την χρησιμοποιήσει εν αγνοία μου, ή εναντίoν μου».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα των αρχείων στο διαδίκτυο και των δικαιωμάτων μας που μπορούμε να ασκήσουμε, ο κ. Χαλκιάς είπε: «Υπάρχει μόνο μία περίπτωση διαγραφής από το διαδίκτυο, της αναφοράς συγκεκριμένα ότι υπάρχει το τάδε βίντεο ή φωτογραφία, αφού η Google μετά από Κοινοτική Οδηγία έφτιαξε μία εφαρμογή η οποία λέγεται “Δικαίωμα στη λήθη”. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό ήρθε σε εμάς μητέρα που μας είπε ότι η κόρη της είχε συλληφθεί σαν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, πήγε να πιάσει δουλειά σε μία εταιρία η κόρη της και συνελήφθη σαν μέλος εγκληματικής οργάνωσης για πράξεις που έκαναν τα μέλη της εταιρίας, χωρίς αυτή να ξέρει τίποτα. Μετά από λίγο καιρό η κόρη απεβίωσε και οι γονείς της όποτε πληκτρολογούσαν το όνομα της στο Google έβγαιναν φωτογραφίες της σαν μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Της συστήσαμε να απευθυνθεί στη Google και στο εν λόγω πρόγραμμα και η Google απλώς σταμάτησε την αναφορά του ονόματος της προς άλλους σέρβερ, αν όμως έμπαινα σε ένα δημοσιογραφικό σάιτ που είχε αναφορά στην υπόθεση, το όνομα της θα ήταν εκεί. Άρα ουσιαστικά δεν σβήνεται τίποτα».