«Πράξη πρώτη» για τους εορτασμούς της ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία της UNESCO (φωτογραφίες)

Το διήμερο εκδηλώσεων ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου 2017 στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας με αναφορές στο ιστορικό της προσπάθειας, αλλά και στην... απειλή που εμφανίστηκε και λέγεται «όδευση αγωγού ΤΑΡ»

Με μια λαμπρή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου 2017 στο κατάμεστο Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας ξεκίνησε ο διήμερος κύκλος εκδηλώσεων με διοργανωτές τον δήμο Καβάλας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Ομιλητές ήταν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής & Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευγενία Γερούση και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, ενώ χαιρέτησαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και οι πρώην δήμαρχοι Καβάλας και Φιλίππων Κωστής Σιμιτσής, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και Λευτέρης Κωταΐδης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

 

Το τέλος μιας αρχής ή η αρχή του τέλους;

Όλοι οι ομιλητές και δη οι πρώην δήμαρχοι, αλλά και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, επισήμαναν ότι η ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία της UNESCO είναι ένα γεγονός που βάζει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο των Φιλίππων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι πρώην δήμαρχοι Φιλίππων, όμως, κ. κ. Τσαταλμπασίδης και Κωταΐδης εξέφρασαν και έναν προβληματισμό, σε συνάρτηση με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων.

«Είμαστε στο τέλος μιας αρχής ή στην αρχή του τέλους; Αναφέρομαι στη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από έναν αρχαιολογικό χώρο και από ένα μνημείο της φύσης, όπως είναι τα Τενάγη. Και τι πρέπει να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον τόπο και την ένταξη του χώρου στα Μνημεία της UNESCO; Οφείλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που έθεσα στην αρχή», δήλωσε ο κ. Κωταΐδης, ξεκαθαρίζοντας, δε, ότι «ποτέ δεν είπαμε “όχι” στο έργο, απλά υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και προσοχή για να μη χαθεί ο πλούτος του τόπου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσαταλμπασίδης, ο οποίος αφού παρέθεσε εν συντομία το ιστορικό της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν χρόνια, με την ευτυχή συγκυρία της συνδρομής μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Αρχαιολογίας και την ανάδειξη των βραχογραφιών της περιοχής, αναφέρθηκε στην όδευση του ΤΑΡ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αν δεν υπάρξουν προσεκτικά βήματα, μπορεί να πάει χαμένος ο κόπος που προηγήθηκε και έφερε τη μεγάλη επιτυχία της (και τυπικά) παγκόσμιας αναγνώρισης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία ΣΥΝ-ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Κανάκη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 9 Απριλίου στις 12:00 στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου (μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ).

Ο χαιρετισμός της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα κατά την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας σας καλωσορίζω όλους σε αυτό το διήμερο εορτασμό για την ένταξη των Φιλίππων στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ένας εορτασμόW που ξεκινάει σήμερα εδώ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας και ολοκληρώνεται αύριο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Το εορταστικό αυτό διήμερο ήρθε να μας θυμίσει, ένα χρόνο σχεδόν μετά, εκείνη τη σημαντική στιγμή που ζήσαμε όλοι όσοι ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2016.

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προκειμένου να υποβληθεί στην UNESCO και ήταν αρκετά  λιγότερα από πέντε λεπτά για να ανακοινώσει η προεδρεύουσα της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  πρέσβης κ. Ούλκερ την ομόφωνη και χωρίς καμία παρατήρηση ή ένσταση, απόφαση για εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων τότε από το πολυπληθές ακροατήριο της Συνόδου η ελληνική αποστολή αποτελεούμενη από στελέχη του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερη, πανηγύρισε την απόφαση των μελών της Συνόδου που έδωσε τη  δυνατότητα σ’ ένα ακόμα ελληνικό μνημείο να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης και προβολής, αναγνωρίζοντας  ταυτόχρονα την ιστορική σπουδαιότητά του.

Σήμερα, όλοι εμείς εδώ, θυμόμαστε εκείνη τη στιγμή και πρέπει να τη θυμόμαστε γιατί έτσι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος  προσπαθειών και αγώνων. Είμαστε σήμερα και αύριο εδώ όλοι ενωμένοι, γεμάτοι χαρά, γιατί μια συλλογική προσπάθεια χρόνων έχει πετύχει. Δουλέψαμε μεθοδικά, ενώσαμε δυνάμεις, βρήκαμε τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν και τους κάναμε όλους συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια.

Τα εύσημα ανήκουν σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Ανήκουν ίσως περισσότερο στους ίδιους τους κατοίκους που στο διάβα της μακράς ιστορικής πορείας αντιλήφθηκαν την αξία της περιοχής όπου διαβίωναν, τη διαφύλαξαν, την προστάτεψαν και κατάφεραν να την παραδώσουν ανέπαφη στις επόμενες γενιές.

Είναι συλλογικό καθήκον, των κατοίκων και των αρχών του τόπου ως διαχειριστές αυτού του χώρου και της σημασίας που έχει να τον παραδώσουν στις επόμενες γενιές  στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, ήταν και είναι πάντα στη διάθεση της αρχαιολογικής κοινότητας για συνεργασία και συνδρομή. Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, εξάλλου αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε λίγα περισσότερα.

Θα ήθελα όμως να εκφράσω τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς τρεις αυτοδιοικητικούς άντρες της περιοχής που στάθηκαν εμπνευστές και υποστηριχτές της προσπάθειας αυτής. Τον πρώην πρόεδρο Κρηνίδων Λευτέρη Κωταϊδη, τον πρώην δήμαρχο Φιλίππων Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και τον προκάτοχό μου στον δήμο Καβάλας τον Κωστή Σιμιτσή.

Οφείλω να ευχαριστήσω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, την προϊσταμένη της Σταυρούλα Δαδάκη και όλους τους τοπικούς αρχαιολόγους που δούλεψαν με πάθος γι΄ αυτό το σκοπό.

Αν και σήμερα δεν είναι ανάμεσα μας θέλω να ευχαριστήσω την πρώην γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη γιατί επί των ήμερων της στήριξε με κάθε τρόπο και μέσο αυτή την προσπάθεια. Την ευχαριστώ θερμά.

Επίσης, ευχαριστώ και μια καλή φίλη της Καβάλας, την διευθύντρια της Υπηρεσίας του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών τη Φωτεινή Τομαή, που σε δύσκολες και καίριες περιστάσεις συνέβαλε και βοήθησε με τον τρόπο της. Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την κ. Έλενα Κόρκα και την κ. Ευγενία Γερούση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματικά άριστη συνεργασία που είχαμε μαζί όλο αυτό το διάστημα γιατί ξέρω ότι εργάστηκαν με όρεξη για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ και η μεγαλύτερη οφειλόμενη τιμή πρέπει να απευθυνθεί προς το πρόσωπο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που η Θεία Πρόνοια τον έφερε στους Φιλίππους με όλα όσα ακολούθησαν. Η παρουσία του αποτέλεσε μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο και τους κατοίκους του. Αποτέλεσε επίσης ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο αλλά και ένα διαχρονικό δώρο. Γιατί δώρο Θεού ήταν η μετάβαση του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, και σήμερα, όλοι εμείς εδώ, απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευεργεσίες αυτού του μεγάλου δώρου.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για την παρουσία σας σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις.