Δωρεάν σπιρομετρήσεις από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας

Δεκάδες Καβαλιώτες στην πλατεία Ελευθερίας για δωρεάν εξέταση - Μία δράση του Συλλόγου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

O Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017 σπιρομετρήσεις στην πλατεία Ελευθερίας, με δεκάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας να προσέρχονται στις δωρεάν εξετάσεις.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωναν τον κόσμο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ασθένεια που προσβάλλει πολλούς ανθρώπους και για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της έγινε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Φυσικά για την καλυτέρευση και την αποκατάσταση των προσβληθέντων από ΧΑΠ τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα εάν γίνει διακοπή του καπνίσματος.

Η σπιρομέτρηση είναι μία απλή εργαστηριακή εξέταση που αποσκοπεί να καταμετρήσει (να «φωτογραφήσει») την ανεμπόδιστη η μη διαδρομή που θα διανύσει ο αέρας μέσα στους βρόγχους κατά την πλήρη αναπνοή. Με την εξέταση αυτή μετρούνται όγκοι, ροές και χωρητικότητες του αναπνευστικού συστήματος σε συνάρτηση με τον χρόνο. Σήμερα είναι αυτονόητο ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται με το πιεσόμετρο και αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη πράξη.