ΚΑΠΗ Καβάλας: Ομιλία για τον καρκίνο του δέρματος από τον δερματολόγο Τηλέμαχο Παπασπύρου

Συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά όσους είναι πάνω από 60 ετών, με το μήνυμα του γιατρού να είναι αισιόδοξο, αρκεί να γίνονται συχνά προληπτικοί έλεγχοι

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία παρακολούθησαν τα μέλη των ΚΑΠΗ της Καβάλας το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου 2017 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» από τον γιατρό-δερματολόγο Τηλέμαχο Παπασπύρου.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τα όσα τους είπε και τους έδειξε σε διαφάνειες ο γιατρός για τον καρκίνο του δέρματος, την προστασία από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο που τον προκαλεί και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο κ. Παπασπύρου τόνισε πως το θέμα που αναπτύχθηκε δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, όμως πρέπει να γίνει σ’ αυτό αναφορά ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν την ασθένεια του καρκίνου του δέρματος πιο συχνά απ’ ό,τι οι νεώτεροι. Όμως θα πρέπει να υπάρχει και εξοικείωση με την πιθανή ασθένεια αφού η επιστήμη έχει κάνει άλματα ώστε να την αντιμετωπίζει όλο και καλύτερα.

Στα ενημερωτικά στοιχεία που έδωσε ο δερματολόγος είπε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι στην ηλικία των 60 περίπου χρόνων, χωρίς να αποκλείονται και οι νεώτεροι, να προσέχουν τις ελιές που έχουν στο σώμα τους και τις μεταβολές που μπορεί να σημειωθούν. Οι ελιές, όπως εξήγησε, απαρτίζονται από μελανοκύτταρα τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα και εξελίσσονται σε μορφές καρκίνου εκ των οποίων η σοβαρότερη είναι το μελάνωμα το οποίο μπορεί να κάνει μεταστάσεις. Στο μελάνωμα έχουμε 7 ιστολογικά κριτήρια και εμφανίζεται κυρίως γύρω στα 60 χρόνια του ανθρώπου. Η πιο δύσκολη μορφή του είναι το οζώδες μελάνωμα το οποίο διεισδύει μέσα στο δέρμα και διαπερνά τα λεμφοκύτταρα. Άλλες μορφές είναι το κακοήθες μελάνωμα που και αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών.

Οι παράγοντες που το δημιουργούν είναι η κληρονομικότητα και η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο που μπορεί να συνέβη και στην νεανική τους ηλικία, αφού η βλάβη από στον ήλιο στο δέρμα είναι προσθετική.

Προσβάλλει κυρίως τη λευκή φυλή και κυρίως αυτούς που ζουν στα υποτροπικά κλίματα, αυτούς που έχουν λευκό δέρμα, όπως τους αμερικανούς και τους βορειοευρωπαίους γι’ αυτό συνιστάται η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με φειδώ και πάντα να χρησιμοποιείται αντηλιακό το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες.

Η διάγνωση των προβλημάτων του δέρματος και των σπίλων γίνεται από τους δερματολόγους με δερματοσκόπιση, με βιοψία ή με χαρτογράφηση των ελιών του σώματος, μια διαδικασία χρονοβόρα.

Οι κατηγοριοποίηση του μελανώματος έχει 5 στάδια. Τα 2 πρώτα είναι αντιμετωπίσιμα, στο 3ο στάδιο τα πράγματα δυσκολεύουν και στο 4ο και 5ο στάδιο η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Εκείνο που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Παπασπύρου είναι να είμαστε αισιόδοξοι σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί οι δυνατότητες αντιμετώπισής της πλέον υπάρχουν από την επιστήμη. «Ας είμαστε σθεναροί απέναντι στην εισβολή του βάρβαρου εχθρού», είπε ο γιατρός.

Να σημειωθεί πως τον Μάιο που γίνεται παγκόσμια αναφορά μια ολόκληρη εβδομάδα στον καρκίνο του δέρματος, η εταιρία δερματολόγων της Ελλάδας δίνει το δικαίωμα δωρεάν εξέτασης στα ιατρεία των επιστημόνων που δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν ελέγχους. Είναι μια πρωτοβουλία των γιατρών-δερματολόγων που θέλουν να βοηθήσουν τον ελληνικό πληθυσμό να γνωρίζει και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.