1ο Γυμνάσιο Καβάλας: Ένα… πρωινό αλλιώτικο από τα άλλα

Πως το πρώτο γεύμα της μέρας γίνεται αφορμή για να γιγαντωθούν σε ένα σχολείο έννοιες όπως ο σεβασμός, η αρωγή, η αγάπη και η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδαγωγών, μαθητών και γονιών

Στο πλαίσιο της σχετικής θεματικής εβδομάδας, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καβάλας ενημερώθηκαν πάνω σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους εφήβους. Μία από τις θεματικές ενότητες αφορούσε τη διατροφή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες, καθώς και τις συνέπειες της κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης.

Η διευθύντρια κ. Τσίμπλιου καθώς και αρκετοί καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Καβάλας οργάνωσαν «πρωινό στο σχολείο» σε μια προσπάθεια να δείξουν εμπράκτως πως ένα καλό πρωινό μας προετοιμάζει για το υπόλοιπο της ημέρας και ανεβάζει το επίπεδο συγκέντρωσης.

Το μενού συμπεριλάμβανε σπιτικές μαρμελάδες φράουλα, σύκο και δαμάσκηνο πάνω σε φρεσκότατο ψωμί, χορηγία τοπικού φούρνου, γάλα, μπανάνες και μία ποικιλία από κέικ που ετοίμασαν ορισμένοι καθηγητές με ταλέντο και στην ζαχαροπλαστική, εκτός εκείνου πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο. Εκτός από το επιτυχές αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης όσον αφορά τον λόγο για τον οποίον έγινε, όλοι όσοι ήταν στο σχολείο την ημέρα εκείνη, βίωσαν και κάτι άλλο-μια οικογενειακή ατμόσφαιρα όπου οι ρόλοι καθηγητή-μαθητή πήραν μια άλλη διάσταση.

Σημαντική η συμβολή στο όλο εγχείρημα της παιδαγωγού Βέτας Γεωργιάδου που συμμετείχε στο TEDxKavala που έλαβε χώρα το καλοκαίρι toy 2016. Η Βέτα, εκτός από παιδαγωγός, είναι και δημιουργός του «σχολείου της φύσης». Το όραμά της ήταν να φτιάξει ένα σχολείο στο οποίο η μάθηση είναι βιωματική, σε αρμονία και αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Σε κάποια στιγμή στην ομιλία της αναφέρθηκε στον Δημήτρη Αποστολάκη ο οποίος σημειώνει πως αν υπάρχει πρόοδος σε μια κοινωνία αυτή οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις των μελών της, που συμβαίνει σε δημόσιο χρόνο και δημόσιο χώρο.

Σχολείο δεν είναι οι τοίχοι και τα «τείχη» που πολλές φορές μπαίνουν εμπόδιο στην εκπαίδευση και στην προετοιμασία του εδάφους ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά ελεύθερα από ανασφάλειες και φόβους. Σχολείο είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται, ο σεβασμός, η αρωγή, η αγάπη και η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδαγωγών και μαθητών, γονιών και όποιων άλλων είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν θετικά σε όλο αυτό που λέμε σχολείο.

Άξια η πρωτοβουλία των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Καβάλας. Κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα όπου οι μαθητές έλαβαν το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και πιο συγκεκριμένα τη σημασία ενός δυνατού πρωινού γεύματος με έναν άκρως βιωματικό τρόπο και με πολλά παράλληλα μηνύματα για το πως πρέπει να είναι η κοινωνία των παιδαγωγικών χώρων.