Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας: Άνοιξε… το φύλλο της ιστορίας της Ηπειρώτικης πίτας [φωτογραφίες]

Εκδήλωση για το βασικό κομμάτι της διατροφής των κατοίκων της Ηπείρου η οποία ξεκίνησε από τη θεωρία και συνέχισε στην... πράξη, για να μετουσιωθεί σε γλέντι με αρώματα και ήχους από την Ήπειρο

Στην ιστορία της Ηπείρου έχουν καταγραφεί 178 διαφορετικές πίτες, με ένα μέρος αυτής της πλούσιας διατροφικής ιστορίας να παρουσιάζεται πριν από μερικές μέρες στο καφέ Παλλάδιο από την Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη πίτα.

Σκοπός ήταν να αποδειχτεί στην… πράξη γιατί η πίτα είναι χαραγμένη στο μυαλό του κάθε Ηπειρώτη και άρρηκτα δεμένη με τις ρίζες του. Το φαγητό ενός τόπου, οι γεύσεις του, τα αρώματα του, έχουν να κάνουν με το τι παράγει ο τόπος, με τους ανθρώπους του και την ιστορία του.

Οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής των κατοίκων της Ηπείρου. Η μυρωδιά, η γεύση της συνταγής της μάνας, της γιαγιάς, παραμένουν χαραγμένα στου Ηπειρώτες. Δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, οι πίτες είναι πάντα παρούσες στις πιο σημαντικές οικογενειακές στιγμές των νοικοκυριών.

Ήπειρος και πίτα, πίτα και Ήπειρος… Το Α και το Ω της διατροφής. Οι πίτες στην Ήπειρο είναι δείγμα της νοοτροπίας των ντόπιων, καθώς δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και όλα αξιοποιούνται.

Τα υλικά λιτά, μετρημένα 3-4 είδη το πολύ: Αλεύρι, λίγο λάδι, λαχανικά, τυρί ή γάλα και οι γυναίκες έπρεπε να βρουν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν με σοφία και τέχνη τα υλικά του κήπου και τα προϊόντα από τα ζώα και να κάνουν τους κατάλληλους συνδυασμούς για να βγάλουν ένα θρεπτικό, γευστικό και συνάμα χορταστικό αποτέλεσμα. Άνοιγαν φύλλα και σκάρωναν μια πίτα στο άψε σβήσε, ενώ για ευκολία πολλές πίτες γίνονταν χωρίς φύλλο.

Οι πίτες στα χωριά της Ηπείρου αποτελούσαν και αποτελούν ακόμα και σήμερα κύριο γεύμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Γιώτης, μελετητής της Ηπειρώτικης γαστρονομίας: «Η πίτα στην Ήπειρο είναι και ψωμί και φαγητό και φαΐ και προσφάγι».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή ομιλία από την πρόεδρο του Συλλόγου Σπυριδούλα Τσιάπα, για την πίτα ως δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών. Ακολούθησε η άποψη της διαιτολόγου Μαρίας Κολτσακίδου για την διατροφική αξία της πίτας και τις θερμίδες φυσικά που έχει, χωρίς να… πτοηθεί κανένας και να μην φάει.

Στη συνέχεια, με τα επιδέξια χέρια της Ηπειρώτισσας Μαρίνας Σοκολάκη-Ραμπότα και της άξιας βοηθού της Γεωργίας Αποστόλου, δόθηκαν… απλά μαθήματα για το πώς γίνεται μια χορτόπιτα, άνοιξαν φύλλο, την τύλιξαν, την έψησαν εκεί και φυσικά έγινε ανάρπαστη.

Ένας άνδρας, ο Θωμάς Τζουρέλας, έκανε τη διαφορά φέρνοντας μια υπέροχη πρασόπιτα φτιαγμένη από τον ίδιο μέσα σε μια κανίστρα στολισμένη.

Βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει το κλαρίνο της οικογένειας Μίγγου, ένα όργανο το οποίο συνοδεύει όλες τις εκδηλώσεις των Ηπειρωτών. Οι μερακλήδες βρήκαν το χώρο και στήθηκε το γλέντι, ενώ για άλλη μια φορά ο κ. Ρέμος, το παλαιότερο μέλος του Συλλόγου, έκανε τη.. διαφορά διαβάζοντας ένα ποίημα.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: Τα μέλη, τους φίλους, τους τοπικούς συλλόγους και την Πανηπειρωτική Δράμας, τις κυρίες του Συλλόγου που διέθεσαν χρόνο και χρήμα ώστε να γίνουν όλες αυτές οι πίτες και να κεραστεί όλος ο κόσμος, τις κυρίες Κολτσακίδου, Ραμπότα και Αποστόλου, καθώς και τον Θόδωρο Τζατζάρη ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμο Καβάλας.