Έρχονται Χριστούγεννα και η αγορά της Καβάλας βιώνει… Μεγάλη Εβδομάδα

Οι καταστηματάρχες αποφεύγουν να μιλήσουν για την εορταστική κίνηση γιατί πολύ απλά... δεν έχει έρθει ακόμα-Ιστορικό χαμηλό στα είδη ένδυσης και υπόδησης, για πρώτη φορά αισθητή... εορταστική πτώση και στα τρόφιμα

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια έρχονται σε 3 μέρες, ωστόσο η αγορά της Καβάλας δεν το έχει καταλάβει ακόμα, καθώς η εμπορική κίνηση θυμίζει μια συμβατική μέρα του χειμώνα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης λέει ότι ουσιαστικά η εορταστική κίνηση στην αγορά δεν έχει έρθει… ακόμα. Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με πολύ χαμηλά στάνταρ, κάτι που δεν υπολόγισαν οι καταστηματάρχες, βάσει της εμπειρίας των τελευταίων ετών κατά τα οποία, παρά την κρίση, 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές τόνωναν την αγορά, έστω και λίγο.

«Οι πρώτες 10 μέρες του Δεκέμβρη είναι οι χειρότερες που ζήσαμε μέχρι τώρα. Σίγουρα την παραμονή και μερικές μέρες ακόμα θα υπάρχει κάποια κίνηση, όμως δεν μπορούμε να σώσουμε τη κατάσταση με 3 και 5 μέρες. Πανελλαδικά, όπως μου λένε οι συνάδελφοι και των μεγάλων πόλεων, η πτώση στην εορταστική αγορά θα φτάσει και το 20%. Αθροιστικά τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεπεράσει το 35% στην πτώση του τζίρου.

»Περιμένουμε παραδοσιακά πως η αγορά θα κινηθεί 2 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα , όπου είναι οι μέρες που σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση. Όμως έχουν χαθεί τζίροι που δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Η τσέπη των καταναλωτών έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχει ευρώ που μπορεί να ξοδευτεί ακόμα και σε είδη ανάγκης. Πλέον τα μέχρι χθες απαραίτητα είδη ένδυσης και υπόδησης έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Να σκεφτείτε ότι και στα τρόφιμα άρχισε να φαίνεται η πτώση του τζίρου και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Άρα τα όσα χρήματα μείνουν στην τσέπη του καταναλωτή πάνε σε υποχρεώσεις και πληρωμές λογαριασμών. Όσα χρήματα και να δουν από το κοινωνικό μέρισμα ή βοήθεια το σίγουρο είναι πως θα πάνε σε υποχρεώσεις που είναι πολλές.

»Το 2018 πολύ φοβάμαι πως θα δούμε πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί και οι επιχειρήσεις θα ταρακουνηθούν τόσο πολύ που δε θα μπορέσουν να αντέξουν. Δεν ξέρω σε ποιες αγορές θα βγούμε, όπως λέει ο κ Τσίπρας, αλλά εμείς που ζούμε στο πεζοδρόμιο και στην αγορά, όποιους και να ρωτήσετε θα σας πουν πως τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Κουραστήκαμε να ακούμε από το 2013 ότι θα βγούμε στις αγορές, τίποτα δεν έχει γίνει. Δεν πιστεύουμε σε τίποτα πια. Τα πάντα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο», αναφέρει ο κ. Λεμονίδης.