Κωστής Σιμιτσής: Δηλώνω παρών, αλλά κανείς δεν γεννιέται δήμαρχος και κανείς δεν είναι αναντικατάστατος…

«Πάντοτε χτυπούν τα καρποφόρα δέντρα. Και μάλιστα οι περαστικοί και οι τυχάρπαστοι. Οι πουθενάδες»! - Το πλήρες κείμενο της «αποχαιρετιστήριας» ομιλίας του τ. δημάρχου στην κοπή της βασιλόπιτας της Ανοιχτής Πόλης

Μετά από 2 θητείες ως δήμαρχος Καβάλας και 1 ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Καβάλα-Φίλιπποι Ανοιχτή Πόλη Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε και επίσημα ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ανακοίνωση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου 2018 κατά την κοπή της βασιλόπιτας των μελών και των φίλων της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου στο καφέ-μπαρ OCEAN, ενώ ο κ. Σιμιτσής δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης «δαχτυλιδιού» διαδοχής, καθώς σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου επικεφαλής της παράταξης.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η παράταξη θα κερδίσει τις εκλογές το 2019, γιατί το αξίζει» και σχολίασε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Ανοιχτή Πόλη έχασε τις προηγούμενες εκλογές «δεν αφορούν την αδιαμβισβήτητη ποιότητα των στελεχών μας και οι Καβαλιώτες θα αντιληφθούν ότι έκαναν κάποιο λάθος το 2014», ενώ δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στην παράταξη και σε όποιον τεθεί επικεφαλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας Σιμιτσή στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

«Φίλες και φίλοι,
Το 2006 μια ομάδα Καβαλιωτών βαρέθηκε να βλέπει τα πράγματα όπως είναι και να ρωτάει «γιατί;». Είδε τα πράγματα όπως έπρεπε να είναι και αναρωτήθηκε «γιατί όχι;». Ξεκινήσαμε τότε μαζί μια πορεία στρωμένη με αγκάθια και θριάμβους, με δυσκολίες ανείπωτες και χαρές μεγάλες, με τομές και ρήξεις και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας.

Συναντήσαμε την έχθρα και τον φανατισμό, ξεπεράσαμε ίντριγκες και δολοπλοκίες, αντιμετωπίσαμε ύβρεις και συκοφαντίες. Ζήσαμε τη μεταβατική περίοδο του Καλλικράτη, ενώσαμε δήμους, επιχειρήσεις και υπηρεσίες χωρίς να στάξει σταγόνα αίμα, φέραμε την Καβάλα στους Φιλίππους και μοιραστήκαμε τα προβλήματα της αγροτικής υπαίθρου αλλά και τη δόξα μιας μακραίωνης ιστορίας που ενώνει ηπείρους, θρησκείες και πολιτισμούς. Ζήσαμε και την περίοδο των μνημονίων, της λαϊκής δυσαρέσκειας και της εθνικής διαίρεσης, την εποχή του «ή εμείς ή αυτοί», την απαξίωση κάθε προσπάθειας, την ταπείνωση των υπαλλήλων, την αφαίρεση κάθε ηθικού κινήτρου για περισσότερη δουλειά και προσπάθεια.

Καταφέραμε παρ’ όλα αυτά να σώσουμε τον Δήμο και να βάλουμε την πόλη σε κίνηση.

Σε μια εποχή που οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 60%, εμείς αφήσαμε καθαρό πλεόνασμα 3.000.000€ στον Δήμο. Αφήσαμε 5.000.000€ τραπεζικές καταθέσεις στη Δημωφέλεια. Ακόμη και στο ΔΗΠΕΘΕ και στην πολύπαθη ΔΕΥΑΚ αφήσαμε πλεονασματικό ταμείο. Το 2014 ανοίγονταν προοπτικές εξόδου από την κρίση για τη χώρα και τον Δήμο, γιατί είχαμε σοβαρά σχέδια, έργα σε ετοιμότητα, μια συλλογική στόχευση για το μέλλον του τόπου.

Είμαστε περήφανοι για όσα κάναμε από το 2007 μέχρι το 2014. Είμαστε περήφανοι και για όσα σχεδιάσαμε για τη μετέπειτα περίοδο και άλλα έκλεψε κι άλλα ξέχασε η σημερινή διοίκηση.

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά μερικά στοιχεία:
Στον Δήμο Καβάλας λειτουργούν 8 Παιδικοί Σταθμοί. Οι 4 χτίστηκαν από τη δική μας διοίκηση. Φτιάξαμε νέα σχολεία ΔΕ και ΜΕ ή τα ανακαινίσαμε ριζικά. Κανένα δεν έμεινε χωρίς συντήρηση, μόνωση, πετρέλαιο.

Βάλαμε κλιματιστικά στα ΚΑΠΗ. Συνεχίσαμε βελτιώνοντας τις παλιές πετυχημένες δράσεις, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και δημιουργήσαμε καινούργιες, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Ιατρείο – Φαρμακείο. Μετατρέψαμε σε Γηροκομείο το κτίριο της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα. Φτιάξαμε πάρκο ΑΜΕΑ. Αχρείαστες να είναι οι κοινωνικές δομές αλλά ο Δήμος Καβάλας φάνηκε στα δύσκολα, βοήθησε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, έδωσε απασχόληση με την αυτεπιστασία και τα κοινωνικά προγράμματα, μπήκε σε όλη τη χώρα πρώτος ενεργά στο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Φέραμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάρη στα έργα ΕΣΠΑ που εντάξαμε. Παλέψαμε με άλλους φορείς για να υλοποιηθούν κοινοί στόχοι, όπως το μεγάλο λιμάνι στην Καρβάλη, ο προσήνεμος μόλος και οι πλωτές εξέδρες στην Καβάλα, η περιμετρική (την οποία η σημερινή δήμαρχος θεωρεί «άχρηστο έργο»), η σιδηροδρομική σύνδεση, ο Ε61. Η λέξη «συνεργασία» έγινε καθημερινή πρακτική σε όλα τα επίπεδα, από τις μεγάλες διεκδικήσεις του τόπου μέχρι την πιο απλή εκδήλωση.

Στρώσαμε δεκάδες χιλιόμετρα άσφαλτο και φτιάξαμε καινούργιους δρόμους συνδέοντας γειτονιές και δίνοντας αξία στις ιδιοκτησίες. Αντικαταστήσαμε πάνω από 200 χιλιόμετρα δίκτυο ύδρευσης και πάνω από 50 χιλιόμετρα δίκτυο αποχέτευσης βοηθώντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Διπλασιάσαμε τη δυναμικότητα του βιολογικού καθαρισμού και κατασκευάσαμε τον τριτοβάθμιο καθαρισμό (ανησυχητικές φήμες ειδοποιούν ότι κάτι τρέχει όσον αφορά την ορθή και πλήρη λειτουργία τους). Φτιάξαμε θέατρα, δημιουργήσαμε νέες υποδομές στον πολιτισμό και τον αθλητισμό ή συντηρήσαμε τις παλιές. Αποκαταστήσαμε χωματερές και προχωρήσαμε τις μελέτες για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση.

Σας θυμίζω το έργο μας με ιδιαίτερο φυλλάδιο. Κρατήστε το, γιατί μας πυροβολούν ότι τάχα δεν κάναμε έργο! Δεν παρεξηγούμαι. Πάντοτε χτυπούν τα καρποφόρα δέντρα. Και μάλιστα οι περαστικοί και οι τυχάρπαστοι. Οι πουθενάδες!

Εκείνο πάντως που χρειάζεται συνέχεια να θυμίζουμε είναι πως το έργο μας, πάντοτε με τις αναγκαίες προσαρμογές, ακολούθησε με συνέπεια ένα σχέδιο που εκπονήθηκε επιστημονικά και με πλατιά διαβούλευση.

Ήμασταν οι πρώτοι που σχεδίασαν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τον Δήμο θέτοντας στόχους και προγραμματίζοντας δράσεις με ιεράρχηση των πόρων και των αναγκών. Φτιάξαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθιερώνοντας νέες αρχές και κατευθύνσεις στην οικιστική ανάπτυξη. Εκπονήσαμε και πήραμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης. Βάλαμε το Περιγιάλι σε Σχέδιο Πόλης ύστερα από προσπάθειες δεκαετιών από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Το δικό μας δέντρο έχει καρπούς καλούς. Έχει και γερές ρίζες. Κανείς δεν μπορεί να τις ξεράνει με τη χολή του και τη ζήλια του! Έχει στελέχη πρώτης γραμμής, έχει φίλους και συμπάθειες, έχει την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου. Η παράταξή μας θα διεκδικήσει με μεγαλύτερη ορμή και δύναμη τον Δήμο στις εκλογές του 2019 και θα κερδίσει τις εκλογές γιατί το αξίζει.

Το 2006 ήμουν περήφανος γιατί ηγήθηκα ενός συνδυασμού όπου ο καθένας υποψήφιος μπορούσε κάλλιστα να είναι στη θέση μου. Επικεφαλής της παράταξης, ηγέτης του Δήμου. Το επεδίωξα και το πέτυχα σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η απώλεια των εκλογών του 2014 δεν οφείλεται στην ποιότητα των ανθρώπων του συνδυασμού μας. Άλλοι ήταν οι λόγοι και οι περισσότεροι δεν μας αφορούσαν προσωπικά. Μια κατρακύλα είχε συνεπάρει τη χώρα. Μια τυφλή ομαδική πίστη ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς προεργασία, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα κοινά, χωρίς να έχει δοκιμάσει στον δημόσιο στίβο τις απόψεις και τις δυνάμεις του.

Αυτό δεν θα συμβεί το 2019. Σε όλη την χώρα, στην Περιφέρεια, στον Δήμο Καβάλας έρχεται ο καιρός να αναλάβουμε ξανά ευθύνες. Να φέρουμε δουλειές, να αξιοποιήσουμε το πλούσιο δημοτικό ταμείο αλλά και τις μεγάλες αρετές του τόπου μας.

Δηλώνω παρών στον αγώνα αυτόν.

Οφείλω όμως να διευκρινίσω αυτό που έλεγα από την αρχή. Κανείς δεν γεννιέται δήμαρχος και κανείς δεν πρέπει να συνεχίζει εφ’ όρου ζωής στο μετερίζι αυτό. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Θεωρώ δική μου υποχρέωση και δική μου επιτυχία ότι έδωσα αρμοδιότητες και εξουσίες στους συνεργάτες μου. Καθένας από αυτούς μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο αυτόν. Εγώ θα είμαι πλάι του.

Είχα δεσμευτεί μετά τις εκλογές του 2014 ότι τα Χριστούγεννα που μόλις πέρασαν θα έβαζα μπρος τις διαδικασίες για την εκλογή νέου επικεφαλής. Διαπίστωσα με μεγάλη αγάπη ότι κανείς δεν θα έβαζε υποψηφιότητα αν ήμουν κι εγώ υποψήφιος. Τους ευχαριστώ όλους για τη σεμνότητα και τη διακριτικότητα που δείχνουν. Όμως τους αξίζει να δοκιμαστούν. Δηλώνω λοιπόν ότι δεν θα είμαι υποψήφιος αυτή τη φορά και τους ανοίγω τον δρόμο της διαδοχής.

Δαχτυλίδι δεν έδωσα σε κανέναν, θα ήταν άδικο εξάλλου και για όποιον θα το έπαιρνε και για τους άλλους. Τόσα χρόνια ένας άνθρωπος πήρε δαχτυλίδι από μένα, η γυναίκα μου που με στήριξε υπέροχα τα οχτώ συν τέσσερα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής μου. Την ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ όλους σας που είμαστε μια θαυμάσια ομάδα. Ακόμη και μέσα από τις ήττες μας βγαίνουμε νικητές. Από εμάς προσδοκούν οι άνθρωποι, εμείς δίνουμε το σύνθημα για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη Καβάλα.

Θα νικήσουμε και πάλι. Όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί.