Symbiosis Project: Τρεις μουσικοί «εις σάρκα μίαν» σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας [φωτογραφίες]

Μια μοναδική εμπειρία αποδείχτηκε η συναυλία των Ζοπόγλου-Khatib-Sharifah στο Imaret που άφησε το «αποτύπωμά» της στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης

Οι υψηλές προδιαγραφές της μουσικής συνάντησης των τριών δεξιοτεχνών μουσικών ήταν γνωστές και αναμενόμενες από πριν. Ωστόσο, ακόμα και όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση για τη συναυλία του Symbiosis Project το απόγευμα της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018 στο Imaret έζησαν μία «ακριβή» εμπειρία που ξεπέρασε τις όποιες -θεμιτές- προσδοκίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα «μαγικά» χαρτάκια για τις ογδόντα συνολικά καρέκλες που χώρεσαν στον -ούτως ή άλλως επιβλητικό και έντονα φορτισμένο, ιστορικά και όχι μόνο- χώρο του Μεστζίτ είχαν εξαντληθεί από πριν. Οι τυχεροί θεατές-ακροατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιας ομορφιάς μυσταγωγικό δρώμενο και να… «συμβιώσουν» για μιάμιση περίπου ώρα με τους τρεις μουσικούς οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο κέντρο της κυκλικής αίθουσας, «κοινωνώντας» όλη τους την τέχνη από απόσταση αναπνοής.

Ο ήχος ήταν «φυσικός», δηλαδή δεν χρησιμοποιήθηκαν μικρόφωνα ή άλλα μέσα ενίσχυσής του, κάτι το οποίο αφενός επέτρεψε η εξαιρετική ακουστική του Μεστζίτ και το οποίο αφετέρου «ενίσχυσε» την όλη εμπειρία που περισσότερο είχε τα χαρακτηριστικά μιας «ανοιχτής» πρόβας παρά μιας συναυλίας.

Ο δεξιοτέχνης στο κανονάκι και… «οικοδεσπότης» της βραδιάς Άλκης Ζοπόγλου μάς σύστησε τους δύο συνοδοιπόρους του, τον Παλαιστίνιο ουτίστα Ahmad Ali Khatib και τον Σύρο τσελίτσα Bashar Sharifah -απόλυτα «ολοκληρωμένοι» μουσικοί και οι δυο τους- παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο που περιελάμβανε συνθέσεις και των τριών αλλά και διασκευές σε παραδοσιακά κομμάτια της Εγγύς Ανατολής.

Με σταθερό υπόβαθρο τη «ζεστασιά» του ήχου των οργάνων και με τα όρια μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού να είναι δυσδιάκριτα -αφού ακόμα και στα αυτοσχεδιαστικά μέρη οι τρεις μουσικοί δεν σταμάτησαν να «γεννούν» μελωδίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια- το Symbiosis Project εντυπωσίασε, μάγεψε, συγκίνησε, «άγγιξε» τον κόσμο και έλαβε στο τέλος το θερμό χειροκρότημα που αντιστοιχούσε σε ένα μεγάλο και πηγαίο «ευχαριστώ» όλων για την εμπειρία.

Το «παρών» στην εμφάνιση του Symbiosis Project στο Imaret έδωσαν ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες