Τάσος Καρασαββόγλου: Με ποιο δικαίωμα μού αποδίδουν τέτοιες κατηγορίες;

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι παρενέβη στις προσλήψεις για την καθαριότητα και τη σίτιση και υπενθυμίζει την «αποπομπή» των εργολάβων από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα

Απάντηση στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι «μαγείρεψε» τον διαγωνισμό για προσλήψεις στην εστίαση και την καθαριότητα δίνει με δηλώσεις του στον ALPHA Radio 88,6 ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσος Καρασαββόγλου.

Επιχειρήματα τα οποία «στερούνται κάθε σοβαρότητας»

«Θέλω να μεταφέρω πως αυτά τα επιχειρήματα στερούνται κάθε σοβαρότητας και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Αν υπάρχει πλασματικός κατάλογος επιτυχόντων, ο ΑΣΕΠ θα πάρει θέση και θα ενημερωθούν γι’ αυτό. Για όλα τα υπόλοιπα ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και για την ανακοίνωση, αλλά και για τη διαδικασία που επέλεξε η διοίκηση. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό, πρέπει το ΑΣΕΠ να το κρίνει άμεσα και να δώσει πειστικές απαντήσεις και στους 15 που μπορεί να έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί με ενστάσεις, αλλά και προς τους συνδικαλιστές που θέλουν να σηκώσουν το θέμα ακόμα πιο ψηλά, τα επόμενα εικοσιτετράωρα», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρασαββόγλου.

«Όταν αναρτήσαμε τα πρώτα αποτελέσματα, είδαμε ότι το πληροφοριακό σύστημα δεν είχε μοριοδοτήσεις σε τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν υποβάλλει φάκελο. Έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν τα μόρια και δεν τα πήρανε. Εμείς είχαμε πληκτρολογήσει τα σχετικά μόρια, όμως το πληροφοριακό σύστημα δεν τα δέχτηκε για κάποιους λόγους που εμείς δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Μετά από λίγα λεπτά το διαπιστώσαμε και πήραμε τους φακέλους και τους επαναδιατυπώσαμε την επόμενη μέρα. Απευθυνθήκαμε στο ΑΣΕΠ για να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνουμε και πήραμε θετική απάντηση. Σε δύο περιπτώσεις εργαζομένων στο νοσοκομείου, αντί να βάλουμε τα μόρια στη λίστα Χ τα τοποθετήσαμε στην λίστα Ψ. Έπρεπε να γίνει η αλλαγή, που την κάναμε σύμφωνα με την γνώμη του ΑΣΕΠ», είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας.

«Πήρα πάνω μου το θέμα με την αποπομπή των εργολάβων»

Όσον αφορά τη δική του «εμπλοκή», ο κ. Καρασαββόγλου σημείωσε: «Απευθύνθηκα σε θεσμικούς και ιδιώτες νομικούς γύρω από το ζήτημα και η απάντηση που έλαβα για την υπόθεση είναι πως ως μέλος του ΔΣ μπορώ να συμμετέχω σ΄ αυτήν τη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός κι αν υπάρχει στους επιλεγέντες συγγενικό μου πρόσωπο, κάτι που δεν συμβαίνει φυσικά. Αυτήν τη διαδικασία εδώ και 2,5 χρόνια με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση, την πήρα στις πλάτες μου, όταν ήρθα στο νοσοκομείο. Αυτό είχε και προσωπικό βάρος γιατί μπορούσα να τραβήξω πολλά από αυτήν την ιστορία. Το πήρα πάνω μου το θέμα συνειδητά και η ιστορία τότε με την αποπομπή των εργολάβων πήγε πολύ καλά και την ένταξη των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ήθελα να το κάνω για να διασφαλίσω ότι δε θα γίνει τίποτε στραβό.

»Ουσιαστικά η συμμετοχή Καρασαββόγλου σ’ αυτήν τη διαδικασία ήταν για να διασφαλιστεί και η συνέχεια της πορείας με σεβασμό στους εργαζόμενους. Έτσι, η συμμετοχή μου διασφάλισε ότι όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε να γίνουν. Υπάρχουν σχόλια ότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία 15 άτομα. Όμως τι πρέπει να κάνουμε; Με ποιο δικαίωμα απευθύνουν μια τέτοια μομφή στη διοίκηση και σε ‘μένα προσωπικά; Από πού προκύπτει ότι δεν είναι αρεστοί; Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξέρω καν. Το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι αποκλείστηκαν οι 15, γιατί δεν είχαν την υπεύθυνη δήλωση στον φάκελό τους, η οποία ήταν υποχρεωτική. Πρέπει να πω πως αυτό ήταν ασύστολο ψεύδος.

»Η προκήρυξη έλεγε ρητά ότι υπεύθυνη δήλωση είναι υποχρεωτικό στοιχείο της αίτησης και της υποψηφιότητας και επομένως αν θέλει κανείς να τηρήσει το γράμμα του νόμου, υπήρχε μια αίτηση που δεν ήταν πλήρης, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι αποκλείστηκαν. Ούτε που τους ξέρουμε. Εμείς τους προτρέψαμε να κάνουν ένσταση. Η απόφαση του ΔΣ έγινε για να είμαστε εμείς, ως νοσοκομείο, εντάξει με τον εαυτό μας και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Δεν αποστείλαμε ούτε την προηγούμενη απόφαση στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού, ούτε 2η, ούτε 13η θα στείλουμε, γιατί δεν είναι προαπαιτούμενο.

»Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι άλλο. Εμείς περιμένουμε να ζητήσουμε από το ανώτατο συμβούλιο τους φακέλους των ανθρώπων που έχουν υποβάλλει τις ενστάσεις, θα τους διαθέσουμε την ίδια στιγμή και αν δικαιωθούν, τότε θα υπάρξει ο τελικός κατάλογος των εργαζομένων για το νοσοκομείο. Θα τον αποδεχτούμε απολύτως και θα συνεχίσουμε με τα δεδομένα που θα ορίσει το ανώτατο συμβούλιο. Πρόκειται για 102 άτομα για καθαριότητα, εστίαση και σίτιση. Η φύλαξη είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι και δεν αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της διαδικασίας και δεν έχει σχέση με ό,τι αναγράφεται στο δημοσίευμα.

»Ο σχεδιασμός είναι να πάμε σε μια διαδικασία προκήρυξης για να αναλάβει μια εταιρία το έργο της φύλαξης στο νοσοκομείο μας, διατηρούμε όμως εμείς για ‘μας το δικαίωμα, αν και εφόσον εκτιμήσουμε ότι μπορούμε να πάμε σε πρόσληψη των εργαζομένων με τα ίδια χαρακτηριστικά και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, να το κάνουμε. Αναλάβαμε τους 100 ανθρώπους που ήταν στη σίτιση και στην καθαριότητα από τον εργολάβο. Από αυτούς συνεχίζουν οι 80. Μπήκαν 21 άνθρωποι που είναι εκτός νοσοκομείου, άλλοι άνθρωποι δηλαδή που έχουν ανάγκη τη δουλειά και τα χρήματα. Αυτό προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία, διότι το ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού όρισε το περιεχόμενο της διακήρυξης που καθόρισε και τα κριτήρια και το πώς και τι πρέπει να γίνει και εμείς διαχειριστήκαμε τις υποψηφιότητες. Την ευθύνη από την αρχή μέχρι το τέλος γι’ αυτήν τη διαδικασία την έχει ο ΑΣΕΠ που θα πει την τελευταία λέξη».