«Άυλες καταστροφές»: Οι ποιητικές συνέπειες του έρωτα «άγγιξαν» και την Καβάλα [φωτογραφίες]

Ο ανθρωποκεντρικός και συνάμα μυστικιστικός κόσμος της νέας ποιητικής συλλογής της Εύκλειας Καράδαγλη «ξεδιπλώθηκε» στην πόλη, μέσα από τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου από τον Μακάριο Λαζαρίδη, τον Αλέξη Πολίτη και τον Αντώνη Παπαποστόλου

Οι εκδόσεις Πνοή παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019 στο bar-restaurant Παλλάδιο τη νέα ποιητική συλλογή της γεννημένης στη Μουσθένη Καβάλας Εύκλειας Καράδαγλη με τίτλο «Άυλες καταστροφές».

Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμων, Μακάριος Λαζαρίδης, για την ποιήτρια ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Αντώνης Παπαποστόλου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο πνευμονολόγος επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Dr Αλέξης Πολίτης.




Πώς ορίζεται, όμως, ο έρωτας, σύμφωνα με τη συγγραφική αδεία της Εύκλειας; Σίγουρα ο ποιητικός ορισμός δεν απέχει και πολύ από την πραγματική υπόσταση του έρωτα. Άλλωστε η ίδια, δεν αποποιείται την ανθρωποκεντρική γραφή της, όπως σχολίασε ο κ. Παπαποστόλου, αλλά ούτε και τον συγγραφικό μυστικιστικό της κόσμο.

«Η ποίησή της λειτουργεί μέσα από έναν προσωπικό τόνο, ωστόσο συνεπαίρνει τον καθένα μας ξεχωριστά, ταυτιζόμαστε μαζί της, μέσα από τη δύναμη των εμπειριών και του λόγου της»… Όπως ακριβώς, δηλαδή, λειτουργεί και ο έρωτας

«Αναρωτήθηκα καθώς απολάμβανα τη συλλογή στίχο στίχο, αν μπορεί κάποιος να καταπιαστεί συγγραφικά με ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να έχει εκτεθεί έστω και μια φορά στη ζωή του στη “λαίλαπα” του έρωτα; Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε νοιώσει τον ηλεκτρισμό, το κάψιμο και το συναίσθημα αυτό έχει εντυπωθεί στην κυτταρική μας μνήμη.

»Ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογή της Εύκλειας Καράδαγλη πραγματεύεται τη μάχη της καρδιάς να αναδομηθεί, όταν το τέλος του έρωτα επέλθει. Βέβαια στο ερώτημα αν το τραύμα αυτό μπορεί ή πρέπει να επουλωθεί, η καθεμιά και ο καθένας ας σκεφτεί και ας δώσει την κατά τον ίδιο αληθινή απάντηση. Εξάλλου, σύμφωνα με την Αναΐδα Νιν, αυτά που δεν μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε κάτι το εξαιρετικό, οφείλουμε να τα αφήνουμε να φύγουν.

»Η Εύκλεια αντλεί έμπνευση από το σημείο μηδέν, τις ελλείψεις της ψυχής και κυρίως από τον έρωτα και τις ψυχικές αλλοιώσεις που προκύπτουν μέσα από αυτόν. Η γραφή της διακρίνεται από το διάχυτο ερωτικό συναίσθημα, την αμεσότητα, τον λυρισμό και την εικονοπλασία. Έχει ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τις λέξεις να γεννάει ερωτικά ποιήματα, τα οποία έχουν τη δύναμη να διεισδύουν στο μυαλό μας, να μας αγγίζουν και να μας ξυπνούν μνήμες», σχολίασε ο κ. Λαζαρίδης, ακτινογραφώντας τη συγγραφική σκέψη της Εύκλειας, πριν η ίδια παραδοθεί στην «ανακριτική» -εν είδει συνέντευξης– διαδικασία των ερωτήσεων του Αλέξη Πολίτη.

«Οι λέξεις μου παραμένουν απειθάρχητες», παραδέχτηκε η συγγραφέας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι όλες αυτές οι λέξεις «πειθαρχούν» στο εξώφυλλο και στον τίτλο «τα οποία ήθελα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να είναι αντάξια του περιεχομένου».

Όσον αφορά το αν θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα μέσα από το βιβλίο, η απάντηση είναι αρνητική: «Αυτό που θέλω είναι ο αναγνώστης να βρίσκει κομμάτια του εαυτού του μέσα στα ποιήματα. Θέλω να αναμοχλεύσει το μέσα του και να νιώσει…».

Η κουβέντα δεν τελείωσε στο πάνελ, αλλά συνεχίστηκε με το κοινό, με τη συγγραφέα να υπογράφει αντίτυπα ανάμεσα στις ζεστές αγκαλιές γνωστών, φίλων και απλών αναγνωστών.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου