Άρωμα… Πορτογαλίας στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Η Καβάλα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Performa Ensemble το οποίο υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας και θα παρουσιάσει έργα Πορτογάλων συνθετών οι οποίοι γεννήθηκαν μετά το 1945

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στις 20:30 στην αίθουσα «Παπαϊωάννου», το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας θα φιλοξενήσει το Performa Ensemble σε μία συναυλία με τίτλο «Μουσική και Μουσικοί της Πορτογαλίας». Το σύνολο απαρτίζουν τρεις διακεκριμένοι Πορτογάλοι μουσικοί: ο φλαουτίστας Jorge Salgado Correia, η πιανίστρια Helena Marinho και η συνθέτρια Sara Carvalho η οποία θα αναλάβει την αφήγηση.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα, η Καβάλα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Συνόλου που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα Πορτογάλων συνθετών οι οποίοι γεννήθηκαν μετά το 1945 και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής δημιουργίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η μουσική που θα ακουστεί γράφτηκε από το 1997 έως και το 2019! Γι’ αυτό πριν από κάθε έργο θα υπάρχουν εισαγωγικά σχόλια στα αγγλικά για το κοινό.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Με ειδίκευση στο Φλάουτο και τη Φιλοσοφία της Μουσικής, ο Jorge Salgado Correia σπούδασε στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία και στην Αγγλία. Ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και έχει παρουσιάσει πολλές πρεμιέρες έργων, αρκετά από τα οποία είναι αφιερωμένα στον ίδιο. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Αφρική και στο Μεξικό, καθώς και σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας. Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και στο ενεργητικό του έχει αρκετές δισκογραφικές παραγωγές. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield το 2003 και έχει μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα Ψυχολογίας της Μουσικής. Είναι διευθυντής του διδακτορικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο και συντονιστής του προγράμματος “Creation, Performance and Artistic Research”. Διατελεί επίσης πρόεδρος της πορτογαλικής ένωσης μουσικών φλάουτου. Είναι ιδρυτής και εκδότης του ÍMPAR-Online Journal for Artistic Research.

Η πιανίστα Helena Marinho έχει εμφανιστεί εκτεταμένα ως σολίστ καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου σε πολλές σημαντικές αίθουσες συναυλιών διαφόρων χωρών: Πορτογαλία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Βραζιλία και Αιθιοπία. Έχει ηχογραφήσει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, αρκετά από αυτά αφιερωμένα στην ίδια. Ηχογράφησε επίσης για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική, αν και το ρεπερτόριό της καλύπτει ευρεία γκάμα του κλασικού και του ρομαντικού ρεπερτορίου. Είναι μέλος του Performa Ensemble και του Borealis Ensemble, τα οποία έχουν επιδοτηθεί πολλαπλώς από το Πορτογαλικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας INETMD.

Η Sara Carvalho εργάζεται ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αβέιρο της Πορτογαλίας. Συνεργάζεται με το Εθνομουσικολογικό Ινστιτούτο του Κέντρου Μουσικής και Χορού (Instituto de Etnomusicologia-Centro de Estudos em Música e Dança-INET-MD) και το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύνθεση και τη μουσική εκπαίδευση. Ως συνθέτρια ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση των παραστατικών τεχνών και το μετασχηματισμό της μουσικής σκέψης σε όλες τις μορφές που σχετίζονται με τη χειρονομία και τη μουσική αφήγηση των ερμηνευτών. Έχει συνθέσει πάνω από 50 έργα, τα οποία παρουσιάζονται τακτικά από γνωστούς καλλιτέχνες στην Ευρώπη. Στον τομέα της Μουσικής Εκπαίδευσης, ερευνά την επιρροή των δημιουργικών διαδικασιών στην ανάπτυξη της μουσικής σκέψης στα παιδιά. Τα ερευνητικά της θέματα περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα στην εκπαίδευση, τη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας στη μάθημα, την επιρροή των μουσικών έργων στα σχολεία και τις κοινότητες, και τη μουσική εκπαίδευση των ενηλίκων. Καλείται τακτικά ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αξιολογήσει τα προγράμματα «Πολιτισμός» και «Δημιουργική Ευρώπη». Έχει οργανώσει και διατελέσει μέλος της επιτροπής επιστημονικών επιτροπών πολλών ακαδημαϊκών διασκέψεων. Το ερευνητικό της έργο παρουσιάζεται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύεται σε διάφορα περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων γνωστών ακαδημαϊκών εκδοτικών οίκων, όπως ASHGATE/SEMPER Studies, The Psychology of Music Series και London: Imperial College Press.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.