Καβάλα: Μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά. Εθεάθησαν ακόμη και κοντά στο Σανατόριο

Οι διακινητές τούς εγκαταλείπουν στην Εγνατία και εκείνοι διαφεύγουν μέσα από τον ορεινό όγκο - Κατά ομάδες μετακινούνται κυρίως μέσα από τα βουνά της Παλιάς Καβάλας για να αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα - Εθεάθησαν από περιπατητές

Πληθαίνουν τελευταία οι αναφορές περιπατητών και ανθρώπων που εκτελούν εργασίες στα βουνά της Καβάλας για παρουσία μεταναστών και προσφύγων. Οι αναφορές προέρχονται κυρίως από τα βουνά της Παλιάς Καβάλας, από τον ορεινό όγκο του Συμβόλου, από την ορεινή περιοχή των Αμισιανών, ενώ ακόμα και πίσω από το Σανατόριο υπάρχουν αναφορές για παρουσία μεταναστών.

Η ερμηνεία για το φαινόμενο -σύμφωνα και με αστυνομικές πηγές- είναι η εξής: οι διακινητές των μεταναστών τούς αφήνουν είτε στην Εγνατία Οδό είτε σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου του Νομού Καβάλας, κυρίως στο δυτικό κομμάτι του, προκειμένου να αποφύγουν μπλόκα της Αστυνομίας με τους μετανάστες να καταφεύγουν κατά ομάδες στα βουνά προσπαθώντας να μεταβούν με κάποιον τρόπο είτε στα σύνορα είτε στη Θεσσαλονίκη.




Σε όσες περιπτώσεις περιπατητές ήρθαν σε επαφή με ομάδες μεταναστών στα βουνά δεν υπήρξε κάποια αναφορά για επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά τους, ωστόσο οι περιπατητές φοβήθηκαν και άλλαξαν πορεία.

Μάλιστα συμβουλεύουν όσους θέλουν να πάνε για κάποια φυσική δραστηριότητα στα βουνά της Καβάλας να μην το επιχειρήσουν μόνοι τους και να μην επιλέξουν βραδυνές ώρες να περπατήσουν σε ορεινούς όγκους.

Αναφορές για παρουσία μεταναστών στα βουνά της Καβάλας υπάρχουν και από ανθρώπους που κάνουν πυρασφάλεια, με τους περισσότερους να αναφέρουν ότι είδαν εξαθλιωμένες οικογένειες με μικρά παιδιά να μαζεύουν νερό ακόμα και από γούρνες για ζώα.

Κάποιοι, μάλιστα, τους ανακάλυψαν τυχαία, όταν είδαν καπνό σε κάποιο σημείο του βουνού κοντά στα Αμισιανά και όταν έσπευσαν στο σημείο ανακάλυψαν ότι κάποιοι είχαν προσπαθήσει να μαγειρέψουν, αλλά έφυγαν γρήγορα μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία τους.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξήθηκαν ραγδαία οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, μια αύξηση η οποία -κατά πολλούς- είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη Συρία.