«Βούλιαξαν» οι βάσεις πανελλαδικά, «πνίγηκε» και η Καβάλα: Αναλυτικά οι βάσεις στις νέες Σχολές του πρώην (πλέον) ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Μόλις ένα τμήμα στην Καβάλα πάνω από την βάση του 10-Για εξευτελισμό της διαδικασίας κάνει λόγο ο αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος Δημήτρης Μπαντέκας-Πόσοι φοιτητές θα έρθουν φέτος στην Καβάλα

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης και ιδιαίτερα για τις Σχολές της Καβάλας. Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ έπαψε να υφίσταται για τους νεοεισαχθέντες, αφού «πανεπιστημιοποιήθηκε» και μετατράπηκε σε Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, από το οποίο συνολικά 5 Σχολές φιλοξενούνται στην Καβάλα.

Με δεδομένες τις άσχημες επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές φέτος, αναμενόταν πτώση των βάσεων σε όλη τη χώρα και ακόμη και σε δημοφιλείς Σχολές, αλλά σίγουρα κανείς δεν περίμενε πως οι 4 εκ των 5 Σχολών της Καβάλας -που είναι πλέον πανεπιστημιακές- θα είχαν βάσεις εισαγωγής αρκετά κάτω από την βάση του 10!




Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος εισαχθείς στο Φυσικό Καβάλας είχε λιγότερα από 9.000 μόρια, ενώ το limit down σημειώθηκε σε μία παραδοσιακή Σχολή του πρώην ΤΕΙ Καβάλας, στο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που ο τελευταίος μπήκε με μόλις 4.643 μόρια!

Αναλυτικά τα τμήματα της Καβάλας:

  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: 4.643
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 5.725
  • Πληροφορικής: 9.597
  • Φυσικής: 8.969
  • Χημείας: 15.854
  • Χημείας (Εσπερινού): 4.855

Δημήτρης Μπαντέκας: «Μιλάω με συναδέλφους και είναι σοκαρισμένοι-Στο Δημοκρίτειο υπάρχουν τμήματα πανεπιστημιακά με 7-9.000 μόρια!»

Για εξευτελισμό της διαδικασίας και απίθανες πτώσεις βάσεων έκανε λόγο, εμφανώς σοκαρισμένος από τα στοιχεία, ο αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος Δημήτρης Μπαντέκας. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ τόνισε: «Πάλι καλά σταθήκαμε, το Χημικό έμεινε ψηλά, για παράδειγμα. Μιλάω με συναδέλφους και είναι σοκαρισμένοι. Στο Δημοκρίτειο υπάρχουν τμήματα πανεπιστημιακά με 7-9.000 μόρια! Το Φυσικό στην Καβάλα ήταν αναμενόμενο, όταν είναι πανελλαδική η πτώση του, ενώ αντίθετα το Χημικό Καβάλας εντάσσεται στην δέσμη των Ιατρικών, που δίνουν Βιολογία για αυτό και παρέμεινε ψηλά, αλλά και στα Μαθηματικά που δίνουν για Φυσικό έγραψαν οι μαθητές πολύ άσχημα».

«Έχουμε 11.000 μόρια σε Αρχιτεκτονική και Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ!»

Ο κ. Μπαντέκας ανέλυσε περαιτέρω την εικόνα πανελλαδικά, τονίζοντας: «Υπάρχουν απίθανες πτώσεις σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 11.000 μόρια σε Αρχιτεκτονική και Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ! Ναι, τα παιδιά φέτος δεν γράψανε καλά, αλλά και οι συνάδελφοι λένε ότι αυτό είναι πρωτοφανές, έχει ξεφτιλιστεί τελείως το πράγμα. Μιλάμε για τρομακτική πτώση σε όλη την επαρχία, μόνο σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάπως διασώθηκαν, έχουμε πάλι αυτό τον συγκεντρωτισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους στην περιφέρεια».

«Για τη Καβάλα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και η παραπληροφόρηση»

Μιλώντας για τις… χαμηλές πτήσεις των Τμημάτων της Καβάλας είπε: «Όσο για τα Τμήματα της Καβάλας, ειδικά αυτά που έμπαιναν πρώτη φορά στο μηχανογραφικό, ήταν πανελλαδικά πεσμένα και έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και η παραπληροφόρηση, η επιμονή της κυβέρνησης ότι δε θα λειτουργούσαν τα νέα Τμήματα, οι παρατάσεις στα μηχανογραφικά, όλα αυτά αποθάρρυναν πολλούς να δηλώσουν τα νέα Τμήματα. Του χρόνου είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ διαφορετικά».

Χαμηλές πτήσεις και στα Tμήματα της Δράμας

Για τα Τμήματα της Δράμας σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με βάση στις 7.794. Ακόμη χαμηλότερα συναντάμε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με τη βάση να διαμορφώνεται στις 6.923.

Περισσότεροι από 1.300 νέοι φοιτητές στην Καβάλα

Ήδη, από τον Μάιο πάντως, είχε ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών ανά Σχολή για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος από το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά, οι εισακτέοι στις Ανώτατες Σχολές θα είναι 78.335, ενώ το 2018 ήταν 74.692. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα δημιουργηθούν 3.643 περισσότερες θέσεις.

Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καβάλας θα ανέρχεται στους 1.325, οι οποίοι θα κατανέμονται στα νέα Τμήματα που θα δημιουργηθούν ως εξής:

  • Σχολή Χημείας 200
  • Σχολή Φυσικής 200
  • Σχολή Πληροφορικής 240
  • Σχολή Λογιστικής 350
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 335