Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: «Ναι» και φέτος στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για την αναγκαιότητα των εμβολίων στις ευπαθείς ομάδες και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνιστά τον αντιγριπικό εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στο υγειονομικό προσωπικό και καλεί τον κόσμο να συμβουλευτεί τους Ιατρούς για την αναγκαιότητα ή όχι του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα στη διασφάλιση δημόσιας υγείας και επισημαίνεται ότι ο ΙΣΚ συμφωνεί απόλυτα με την προτροπή του Νομιάτρου Χρήστου Παπαδόπουλου όλα τα παιδιά να ακολουθούν το πρόγραμμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η παράλειψη εμβολιασμών είναι μία από τις δέκα απειλές για την Παγκόσμια Υγεία.   Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να διενεργούνται σε οργανωμένα ιατρεία γι’ αντιμετώπιση σπάνιων παρενεργειών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς σ’ όλους τους Δήμους του Νομού.

Η αίσθηση ασφάλειας απ’ τις δήθεν εξαφανισθείσες μεταδοτικές ασθένειες είναι απατηλή, αφού όταν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πέσουν κατά από 85% οι συγκεκριμένες ασθένειες επανεμφανίζονται.

Όσον αφορά την εποχική γρίπη όλοι μας προλαμβάνουμε και προστατευόμαστε με το συχνό πλύσιμο χεριών και οι ευπαθείς ομάδες θωρακίζονται με τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό.

Ευπαθείς Ομάδες:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική  ή  επίκτητη εξαιτίας  νοσήματος ή Θεραπείας)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  2. Λεχωϊδες
  3. Θηλάζουσες
  4. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(ΒΜΙ)>40kg/m
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  7. Κλειστοί πληθυσμοί(προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών τρόφιμοι και  προσωπικό  ιδρυμάτων,  νεοσύλλεκτων  στις  ένοπλες δυνάμεις κ.α.).Στρατεύσιμοι  στα  κέντρα  κατάταξης και  ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες(Οκτώβριο-Μάρτιο)
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής  υπηρεσιών  υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  9. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι,     σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
    Για την αντιμετώπιση της γρίπης συνιστάται ανάπαυση, λήψη υγρών, αποφυγή καπνίσματος, συμπτωματική αγωγή και μόνο αντιπυρετικά.
    Η γρίπη είναι ίωση και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
    Η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι μία από τις δέκα απειλές για την Παγκόσμια Υγεία.   Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο από Ιατρούς (με φειδώ πάντα) σε περίπτωση επιπλοκών της γρίπης.