«Η Καβάλα Μπροστά»: Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Συνδέοντας την Ιστορία με την Κοινωνία [φωτογραφίες]

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και το πώς -και αν- «ακούγονται» σήμερα μέσα από τις τοποθετήσεις ενός πολυσυλλεκτικού πάνελ και τη συγκίνηση που περίσσευε από τη διήγηση προσωπικών βιωμάτων από τη Χούντα

Ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά» διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2019 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας εκδήλωση με θέμα «Το Πολυτεχνείο: χθες, σήμερα, αύριο», λίγες μέρες πριν την επέτειο από την εξέγερση.

Τον λόγο έλαβαν κατά σειρά ο καθηγητής, δάσκαλος ιστιοπλοΐας Θεόδωρος Γιαννακούδης, ο καθηγητής-φυσικός, ταμίας της ΕΛΜΕ Καβάλας Παναγιώτης Τσολάκης, ο εκπαιδευτικός-βιολόγος, στέλεχος του ΠΑΚ Ιταλίας-αντιστασιακός Νίκος Κούτρας, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο φιλόλογος, πρώην βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης.




Την εκδήλωση προλόγισε ο Δικηγόρος, Πιανίστας, Επικεφαλής του Ομίλου «Η Καβάλα Μπροστά» Γιάννης Εριφυλλίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης.

Σε ένα πολυσυλλεκτικό -ιδεολογικά- και πολυκομματικό κοινό και πάνελ, επιχειρήθηκε η σκιαγράφηση των γεγονότων ενάντια στη Χούντα, του μηνύματος από τα γεγονότα στην Πατησίων και το αν έφτασαν αυτούσια ή αλλοιωμένα στο σήμερα, αλλά κυρίως, επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί το πώς μπορεί αυτό το μήνυμα να αποτελέσει στο μέλλον ένα προστατευτικό τοίχος προστασίας για τη Δημοκρατία και για τα ιδεώδη της, σε μια εποχή που «ο φασισμός είναι ένα μικρόβιο το οποίο έχει περίοδο επώασης και κάθε τόσο επανεμφανίζεται», όπως επισήμανε ο κ. Κούτρας.

Ένας εκ των «πρωταγωνιστών» στη συζήτηση ήταν ο ρόλος της Παιδείας στη Δημοκρατία, στο οποίο επέμεινε η κ. Σπυράκη, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οτιδήποτε συμβαίνει εκτός της δημόσιας Παιδείας είναι βαθιά ταξικό», χωρίς να παραβλέπει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «οποία μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε τώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η κατανόησή της, πολλώ δε μάλλον η εφαρμογή του μηνύματός της, είναι η ενσάρκωση της σύνδεσης της Ιστορίας της χώρας με την ελληνική κοινωνία, προσθέτοντας δε ότι η ουσία των στιγμών της εξέγερσης είναι τα νιάτα, «γιατί έχουν την ορμή μέσα τους και δεν έχουν χρωστούμενα αυτών που τους παραδίδεται».

Ο κ. Παραστατίδης στάθηκε κυρίως στα αίτια που οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας, εστιάζοντας εκεί και το μήνυμα του Πολυτεχνείου: την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νόσο της εποχής, την πόλωση, η οποία κατά κανόνα οδηγεί σε λάθος ατραπούς.

Το στοιχείο, όμως, το οποίο χαρακτήρισε την εκδήλωση ήταν η συγκίνηση ορισμένων ομιλητών, όταν διηγούνταν τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν κατά τη διάρκεια της Χούντας, με τους κ. κ. Γιαννακούδη και Τσολάκη να λυγίζουν, διακόπτοντας τον λόγο τους για λίγα λεπτά.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση