Κορονοϊός, Θάσος: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Τα πραγματικά δεδομένα για τον ιό στο νησί

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους οικοδόμους από Ξάνθη που δραστηριοποιούνται στο νησί και ποια μέτρα έχουν ήδη παρθεί - Και Θάσιοι φοιτητές του εξωτερικού σε «καραντίνα» - Δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε μία έντονη «συζήτηση» που συνοδεύτηκε από θεωρίες και ενισχύθηκε από μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με την «παρουσία» του νέου κορονοϊού στη Θάσο. Πολλοί εξέφρασαν, δημόσια ή μη, τις ανησυχίες τους με «φόντο» αφενός τις καταγγελίες για τη μη τήρηση των προστατευτικών μέτρων στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και αφετέρου την παραμονή στο νησί εργαζόμενων στην οικοδομή με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Οι δύο θάνατοι από κορονοϊό που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Ξάνθη «φούντωσαν» τις φήμες περί συσχετισμού των κατοίκων της Θάσου με αριθμό εργατών που είτε παρέμειναν στο νησί είτε μετέβησαν εκεί το τελευταίο διάστημα για οικοδομικές εργασίες.

Το KAVALA POST μίλησε σχετικά με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας η οποία συμμετέχει και στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του νέου κορονοϊού και η οποία γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τις κινήσεις που γίνονται από την επιστημονική κοινότητα του νομού μας με επικεφαλής το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.




Η Αναστασία Αντωνίου μάς διαβεβαίωσε ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού» για το νησί της Θάσου. Η πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι όντως μία ομάδα τεχνιτών-οικοδόμων από την περιοχή της Ξάνθης βρίσκεται στο νησί για εργασίες, αλλά η παρουσία τους εκεί «μετράει» ήδη τις τρεις εβδομάδες, γεγονός που από μόνο του σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο έκθεσής τους -ή και άλλων ανθρώπων- στον ιό. «Οι εργάτες αυτοί πρόκειται να αναχωρήσουν το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 από το νησί», μας είπε.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση «δεν εφησυχάζουμε» για τη Θάσο, όπως «δεν εφησυχάζουμε» και για καμία άλλη περιοχή της Καβάλας, τόνισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, γνωστοποιώντας ότι στο νησί, αυτή την περίοδο βρίσκονται και αρκετοί Θάσιοι φοιτητές του εξωτερικού οι οποίοι, άμα τη επιστροφεί τους από τον τόπο των σπουδών τους, τέθηκαν σε «κατ’ οίκον περιορισμό», πάντα προληπτικά.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο», υπογράμμισε εμφατικά η κ. Αντωνίου, «και χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα “όπλα” στη μάχη», είτε αυτά είναι σε προληπτικό επίπεδο είτε όχι.