ΚΚΕ Καβάλας: Ο λαός βλέπει την υγεία του να επιβαρύνεται όσο οι αρχές… «περιμένουν τις μετρήσεις»

«Παράσταση» της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος στον νομίατρο Καβάλας για τους ρύπους των χημικών εργοστασίων ανατολικά της πόλης

Την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης ζήτησαν από τον Χρήστο Παπαδόπουλο τα στελέχη του ΚΚΕ Χρήστος Ποτόλιας και Θόδωρος Κοντογεωργίου για να αποδειχτεί με τρόπο επιστημονικό ο βαθμός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Καβάλας «από τα χημικά εργοστάσια».

Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία συνολικά των ρύπων σε αέρα, έδαφος και νερό, κατηγορώντας τόσο την πρώην όσο και τη νυν Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους φορείς όσο και την Πολιτεία συνολικά για αδιαφορία τη στιγμή που η κατάσταση είναι «πρωτοφανής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Ποτόλια-Κοντογεωργίου.

«Κλιμάκιο της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Θόδωρο Κωντογεωργίου και Χρήστο Ποτόλια πραγματοποίησαν συνάντηση με το Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τεράστια επιβάρυνση των κατοίκων γύρω από τα χημικά εργοστάσια και γενικότερα το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της Καβάλας.

Σημείωσαν προς τον Διευθυντή Υγείας ότι παρόλο που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα «στοιχεία» μετρήσεων συνολικά των ρύπων (αέρα, εδάφους και νερών).

Η αδιαφορία της πολιτείας, της τοπικής διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου είναι πρωτοφανής για αυτή την κατάσταση.

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου με επιστημονικό συνεργάτη από το Δημοκρίτειο δεν παρουσίασε τίποτε το νεότερο σχετικά με τη «μέτρηση» μόνο της αέριας ρύπανσης.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη.

Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των όποιων συναρμόδιων φορέων οι κάθε φορά απαντήσεις σε ερωτήσεις  του ΚΚΕ στη Βουλή, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ ήταν «περιμένουμε τις μετρήσεις».

Εν τω μεταξύ ο λαός της περιοχής συνεχίζει να βλέπει την υγεία του να επιβαρύνεται δραματικά όσο οι αρμόδιες αρχές φιλολογούν περί «μετρήσεων» παραπέμποντας στις καλένδες ένα σοβαρό επιστημονικό εργαλείο όπως είναι η  επιδημιολογική μελέτη, που ήδη έπρεπε να είχε γίνει για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη χρόνια μόλυνση, όχι μόνο του αέρα, αλλά και των νερών (θαλασσινού και γλυκού) και του εδάφους.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κάλεσαν τον Διευθυντή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να προβεί σε ενέργειες για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».