Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού: Το ΕΥΚ προτιμά το σωματείο «φάντασμα» και εμάς μας αποκλείει

Ανακοίνωση με καταγγελίες για τον αποκλεισμό από Εργατικό κέντρο και για τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου που ανήκει στη δύναμη του

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου στην απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας να μην το εντάξει στη δύναμη του, με το αιτιολογικό ότι υπάρξει ήδη τέτοιο σωματείο στο ΕΥΚ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίστηκε ότι το σωματείο που υπάρχει για να εκπροσωπήσει τον κλάδο είναι στην ουσία «φάντασμα» το οποίο στην ουσία ανήκει στους εργοδότες. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι τελευταίες αρχαιρεσίες του έγιναν σε… beach bar ενώ την επόμενη ημέρα ψήφισαν οι εργοδότες!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδικάτου

«Έκαναν αρχαιρεσίες σε beach bar οπού ψήφισαν … οι λουόμενοι με τα μαγιό τους»

«Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΥΚ Ν. Καβάλας και με γελοίες προφάσεις αρνήθηκαν να εγγράψουν στη δύναμη του ΕΥΚ το Σωματείο μας. Αρνούνται την εγγραφή μας στην δύναμη του ΕΥΚ την στιγμή που είμαστε το μοναδικό σωματείο που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μας έχουν δει στο πλευρό τους, στην πάλη τους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, κυρίως το τελευταίο διάστημα με την σφοδρή επίθεση που δεχτήκαμε στα δικαιώματά μας. Μπήκαμε μπροστά για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου αλλά και για ζητήματα που αφορούν συνολικά τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Εν όψει της πανδημίας πρωτοστατήσαμε μέσα στους χώρους δουλειάς για να μην υπάρξουν απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων, με τη συμμετοχή μας σε δράσεις για την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία και τις συνέπειές της. Δεκάδες εργαζόμενοι έδειξαν στην πράξη ότι στις σημερινές συνθήκες αποκούμπι είναι τα ταξικά σωματεία, είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η πάλη για να μην πληρώσουμε την κρίση.

Είναι τόσο ξεδιάντροπή η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΥΚ που αρνούνται την ένταξη μας στην δύναμη του ΕΥΚ με την πρόφαση ότι «υπάρχει ήδη άλλο κλαδικό σωματείο». Ένα «Σωματείο» που φυσικά είναι «φάντασμα». Δημιουργήθηκε με τις πλάτες των εργοδοτών σαν τα πολλά που έχουν φτιάξει. Ένα «Σωματείο» ανύπαρκτο, χωρίς καμία δράση στους χώρους δουλειάς, που εμφανίζεται μόνο την περίοδο των εκλογών με μοναδικό σκοπό την εκλογή αντιπροσώπων για την νόθευση των συσχετισμών στο ΕΥΚ και φυσικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας. «Σωματείο» που εξυπηρετεί την πολιτική που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είναι η πολιτική που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους. Τέτοια σωματεία και τέτοιους συνδικαλιστές θέλουνε για να κάνουνε την δουλειά τους ανενόχλητοι για να μας πάρουνε ότι μας έμεινε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σαν εργαζόμενοι του κλάδου πολλές φορές προσπαθήσαμε να εγγραφούμε στο παρελθόν, στο εν λόγω «Σωματείο» όμως δεν υπήρχε πουθενά. Όταν μετά από πολύ κόπο εντοπίσαμε τον φερόμενο σαν «πρόεδρο» του «Σωματείου» αυτού στην δουλειά του (που σημειωτέων πρακτικά είναι εργοδότης) και αρνήθηκε να δεχτεί τις αιτήσεις μας για να ενταχθούμε στο σωματείο. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες που έκανε, την πρώτη μέρα έγιναν σε ένα beach bar οπού ψήφισαν … οι λουόμενοι με τα μαγιό τους ενώ την δεύτερη μέρα ψήφιζαν σωρηδόν εργοδότες του κλάδου. Φυσικά έκτοτε κανείς δεν ξανά άκουσε για αυτό το «Σωματείο».

Οι κύριοι και κυρίες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΥΚ , άμα δεν γνωρίζουν ποιο είναι το μοναδικό εργατικό Σωματείου στου κλάδου που αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους του κλάδου μπορούν να ρωτήσουν τoυς ίδιους τους εργαζόμενους. Η απάντηση θα είναι μία. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

Τους πειράζει τόσο πολύ που το σωματείο μας οργανώνει και αγωνίζεται με τους εργαζόμενους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στον κλάδο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ψάχνουν με κάθε τρόπο να φιμώσουν κάθε εργαζόμενο – κάθε σωματείο που βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία. Με οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν μπορούν να ξεμπερδεύουν με την οργάνωση των εργαζόμενων. Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών».