Cosmopolis 2020: Νεανικά ροκ «όνειρα» και νοσταλγικό «ταξίδι» σε Αρμενία και Πόντο [βίντεο-φωτογραφίες]

CosmoWorld με μεγάλη συναυλία Haig Yazdjian και Αλέξανδρου Παρχαρίδη με τους Argatia Ensemble και «άνοιγμα» από τους Καβαλιώτες indie ρόκερς The Dreamers

Το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου 2020 ξεκινάει στο πάρκο Φαλήρου το κυρίως πρόγραμμα CosmoWorld του φεστιβάλ Cosmopolis 2020 με δύο προγραμματισμένες συναυλίες που θα διεξαχθούν σε δύο διαφορετικές «σκηνές», μία στο γήπεδο του μπάσκετ και μία στο πλακόστρωτο που έχει «μέτωπο» στη θάλασσα.

Ήδη, το CosmoWorld «άνοιξαν» το βράδυ της προηγούμενης μέρας οι Καβαλιώτες JukeBox Band με ένα «τρελό πάρτι» γεμάτο από διαχρονικά χορευτικά κομμάτια από το ρεπερτόριο της Disco.

Απόψε το βράδυ στις 22:30, στην «κεντρική» σκηνή του Cosmopolis θα παρουσιαστεί μία μοναδική συναυλία, μια σύμπραξη που γίνεται για πρώτη φορά -κατόπιν «παραγγελίας» του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ Άλκη Ζοπόγλου– με τίτλο «Αρμενία-Πόντος», ενώ νωρίτερα, στις 21:00, στην «εναλλακτική» σκηνή του Cosmopolis θα εμφανιστούν οι «δικοί μας» The Dreamers.

Αρμενία-Πόντος ||| @22:30

Μαύρη Θάλασσα, μύριες φυλές, μύριες γλώσσες, μία θάλασσα. Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη Δυτική Ασία. Ενώνουν όμως τις ανάσες και τα τραγούδια πολλών λαών στις ακτές της. Στα χώματα που βρέχει η Μαύρη Θάλασσα, πολλές εθνότητες έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στους αιώνες. Στα βουνά του Καυκάσου συνυπάρχουν μέχρι σήμερα διαφορετικές κουλτούρες εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Δύο πολιτισμικά κομμάτια αυτού του όμορφου ψηφιδωτού των πολιτισμών, την Αρμενία και τον Πόντο,έρχονται να εκπροσωπήσουν επί σκηνής σε μία μοναδική μουσική σύμπραξη, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Cosmopolis festival, o Haig Yazdjian από την Αρμενία και το μουσικό σχήμα Argatia με τον μοναδικό Αλέξανδρο Παρχαρίδη από τον Πόντο. Σε αυτά τα πανέμορφα μέρη, μπορεί σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, όμως  οι κάτοικοί τους τραγουδούν τους ίδιους καημούς και τις χαρές εκατοντάδες χρόνια τώρα.

Ο μoναδικός σολίστας στο ούτι και σπάνιος ερμηνευτής Haig Yazdjian που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του, παρέα με τους Argatia Ensemble και τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη, όλοι τους βιγλάτορες στο Αραράτ, θα διακονήσουν Ωδές και Νότες της ευλογημένης Ανατολίας αναζητώντας τα δίκια των λαών της.

Παίζουν
Haig Yazdjian Ούτι, Tραγούδι
Tigran Sargsyan Ζουρνάς, ντουντούκ
Φίλιππος Κεσαπίδης Ποντιακή λύρα
Γιάννης Καρακαλπακίδης Μπάσο
Χρήστος Τάσιος Κρουστά
Θανάσης Κουλεντιανός Κανονάκι
Στέλλα Καμπουρίδου Καβάλ
Onur Senturk Ποντιακή Λύρα, τουλούμ (γκάιντα), σάζι
Έλσα Μουρατίδου Τραγουδι
Κώστας Καλούσης Τραγουδι
Special Guest
Αλέξανδρος Παρχαρίδης Τραγούδι


The Dreamers ||| @21:00

Οι Dreamers είναι ένα indie rock συγκρότηµα από την Καβάλα που σχηµατίστηκε όταν τα µέλη του συγκροτήµατος ήταν ακόµη µαθητές. Έχουν εµφανιστεί σε µουσικές σκηνές σε όλη τη χώρα µεταξύ των οποίων το Block 33 στη Θεσσαλονίκη και το six d.o.g.s στην Αθήνα, καθώς και σε πολλά µουσικά φεστιβάλ.

Πριν δύο χρόνια πραγµατοποίησαν την πρώτη τους διεθνή εµφάνιση στο εξωτερικό συµµετέχοντας στο Fairytale Festival στο Osnabrück της Γερµανίας. Έχουν κυκλοφορήσει ανεξάρτητα δύο δισκογραφικές δουλειές. Ο πρώτος τους δίσκος µε τίτλο “The Dreamers” κυκλοφόρησε το 2013. Ο δεύτερος δίσκος µε τίτλο “Songs of the heart & bed” που αποτελείται από 13 τραγούδια κυκλοφόρησε τον Δεκέµβριο του 2019.

Παίζουν
Νίκος Μπακιρτζής Κιθάρα, τραγούδι
Τότα Ευλαβή Τραγούδι
Αλέξανδρος Κυριλλίδης Μπάσο
Δημήτρης Φραντζής Κιθάρα
Κώστας Μπακιρτζής Πλήκτρα
Θανάσης Κωνσταντινίδης Τύμπανα
Κωνσταντίνος Κουτσουπάκης Τρομπέτα
Φωτεινή Σταυρούδη Τρομπέτα